reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toyota míří do Vesmíru, ukázala koncept lunárního vozidla

13.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
Toyota míří do Vesmíru, ukázala koncept lunárního vozidla
Zeměkoule je pro Toyotu malá, a proto se rozhodla, že začne zkoumat možnosti dopravy na Měsíci. Ukázala už i koncept vodíkového šestikolového lunárního automobilu schopného autonomního provozu.
Automobilka Toyota se nechala slyšet, že zvažuje možnosti spolupráce na vývoji vesmírných vozidel. Konkrétně by mělo jít o spolupráci s japonskou vesmírnou agenturou Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Zatím byl jen ukázán návrh šestikolového vozítka, které má využívat vodíkový pohon s možností dojezdu až 10 tisíc km (vodíkové a kyslíkové nádrže jsou v podvozkové části).
 
Lunární vozidlo Toyota
 
Vůz nemá být klasickým výzkumným roverem, ale skutečným automobilem s prostorem pro posádku. Vejdou se zde dva astronauti a v případě nouze až čtyři, přičemž nemusí být ve skafandru. Pochopitelně má být možné se do skafandru obléct a z vozidla vystoupit.
 
Lunární vozidlo Toyota
 
Nejde o žádného drobka, má 6,0 metru na délku, zhruba 5,2 metru na šířku a jeho výška dosahuje okolo 3,8 metru. Vnitřní prostor má objem 13 m3. Počítá se pochopitelně i s autonomním řízením vozu. Energii zajistí vedle palivových článků také solární panely. I když zatím není jisté, zda se taková vozidla skutečně objeví na povrchu Měsíce, prozatím se hovoří o tom, že by mohly být připraveny v roce 2029, aby se mohly používat od 30. let, kdy se předpokládá vzestup lunárního výzkumu.
 
Lunární vozidlo Toyota
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama