reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trendforce: ceny NAND Flash budou po zbytek roku klesat

6.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Trendforce: ceny NAND Flash budou po zbytek roku klesat
Dle TrendForce se můžeme připravit na důsledky toho, že smluvní ceny pamětí NAND Flash budou po zbytek tohoto roku klesat, a to kvůli převažující nabídce, která je daná nadvýrobou i sníženým zájmem. Tento stav má navíc pokračovat i v příštím roce.
Budou to tedy pro nás dopady veskrze příjemné, neboť se můžeme připravit na to, že ceny SSD a vůbec produktů s paměťmi NAND Flash budou spíše klesat. Dle DRAMeXchange (součást TrendForce) cena NAND Flash v druhé polovině tohoto roku oproti 2. kvartálu klesne o 10 procent. K tomu můžeme poznamenat, že také můžeme očekávat nástup nových produktů s paměťmi QLC NAND Flash, které by se cenami také mohly zamávat, respektive s dnešní cenou za gigabajt. 
 
 
Co se týče sezónnosti, aktuální poptávka na koncovém trhu je sice jako obvykle slabší, ale brzy ji má nahradit naopak silné období, hned jak skončí letní prázdniny. Ovšem to bude dle předpokladů přeci jen slabší než obvykle a navíc do toho přichází celosvětově rozšířená výrobní kapacita. Ostatně do toho můžeme právě počítat i nové paměti s buňkami QLC a vyšším počtem vrstev, jež obecně nabídnou dvakrát vyšší kapacitu než starší TLC paměti. To se také musí podepsat na celkové nabídce, ale 96vrstvé QLC se přeci jen projeví až v příštím roce. Spíše jde o 64 a 72vrstvé TLC paměti, jejichž výtěžnost se měla dramaticky zlepšit. 
 
Dle DRAMeXchange je hlavním důvodem pro snižování cen prostě a jednoduše nadbytek daný různými faktory. Jednak je tu fakt, že dodávky chytrých telefonů na trh budou letos v porovnání s loňskem spíše stagnovat, jak lidé ztrácejí zájem o častou výměnu svých starších modelů. 
 
Dále, zájem o notebooky v první polovině roku prudce rostl, ovšem v druhé polovině už to bude slabší a zatřetí je tu velká konkurence na trhu se serverovými SSD, na němž se pohybuje mnoho firem a i když tento trh neustále roste, firem je na něm prostě příliš. 
 
To vše by mohlo mít za důsledek, že se výrobci odhodlají navýšit kapacitu SSD ve svých produktech. To se projevilo už v mobilních telefonech, kde vlajkové modely nabízejí 256 i 512 GB a zvýšila se i kapacita úložišť v nižších modelech. Vedle toho se dle očekávání i zvýší procento notebooků, které ve své výbavě budou mít SSD a to by mělo letos vůbec poprvé překonat 50 %. 
 
A co příští rok? V jeho průběhu by se měly dopady nadvýroby spíše jen prohloubit, takže můžeme i nadále očekávat snižující se ceny a zvyšující se průměrnou kapacitu SSD v prodávaných produktech. 
 
Zdroj: TrendForce


reklama