reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trump řekl, že je COVID-19 méně smrtelný než chřipka, Facebook to smazal

8.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Trump řekl, že je COVID-19 méně smrtelný než chřipka, Facebook to smazal
Už v minulosti Facebook Trumpovi smazal zavádějící příspěvky o nemoci COVID-19. Nyní tvrdil, že jde o méně závažný problém než běžná chřipka. Facebook mu příspěvek opět smazal, Twitter dal k příspěvku varování.
Trump a sociální sítě, to je nekonečné téma. Obzvlášť v poslední době s koronavirovou pandemií jsou prezidentovy příspěvky často označovány jako zavádějící, případně rovnou smazány. Nejinak se tomu stalo ve středu. Ve svém příspěvku řekl, že se blíží chřipková sezóna, která každoročně zabije na 100 tisíc lidí a země se kvůli ní nikdy nezavírá. USA se dle jeho slov naučily žít s chřipkou, tak by se měly naučit žít i s COVIDem. Přidal, že pro většinu populace je COVID méně smrtelný. Facebook tyto výroky označil za závadné a Trumpovi příspěvek rovnou smazal, Twitter ho sice ponechal, ale označil ho za zavádějící a potenciálně nebezpečný. Připustil, že může být ve veřejném zájmu ho ponechat.
 
Donald Trump
ilustrační foto, autor: Gage Skidmore [CC BY-SA 2.0], přes Flickr
 
Není to zdaleka poprvé, co sociální sítě Trumpovi něco smazaly, podobně tomu tak bylo i v srpnu, kde prohlásil, že se mají otevřít školy, protože děti jsou vůči COVIDu imunní. To, že sociální sítě vyhodnotily tento Trumpův příspěvek za zavádějící, není až tak překvapivé. Oficiální čísla totiž neodpovídají tomu, co řekl.
 
 
Dle CDC (Centers for Disease Control and Prevention - národního centra pro kontrolu a prevenci nemocí) na chřipku ročně onemocní okolo 39-56 milionů Američanů, přičemž se podílí na 24 až 62 tisíc úmrtí. Což má k Trumpově udávaným "více než 100 tisícům" dosti daleko. Když se podíváme na COVID-19, ten má prozatím v USA 7,5 milionů nakažených (tedy zhruba pětinu až sedminu proti chřipce), ale na svém kontě má 210 tisíc souvisejících úmrtí (tedy cca 3,5 až 9× více než chřipka). Na stejný počet nakažených tak COVID-19 udává stejná agentura čísla hovořící o 18 až 65krát vyšší úmrtnosti.
 
Trumpovy výroky podkopává i ten fakt, že koronavirová pandemie v USA trvá prozatím jen 7 měsíců, tedy zdaleka ne celý rok, a po 12 měsících budou čísla pro srovnání COVIDu a chřipky ještě mnohem vyšší. Vše ovlivňuje i to, že bez opatření, jakými jsou např. roušky, by koronavirová čísla byla patrně možná i násobně horší. Na druhou stranu, pro nižší čísla chřipky hovoří existence vakcín i léků. Ať tak či onak, není divu, že sociální sítě označují Trumpovy příspěvky za lživé, když odporují hodnotám samotných vládních agentur. To, zda takové příspěvky mazat a dělat cenzuru, je nicméně také důležitou otázkou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama