reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC bude v Arizoně vyrábět i nejpokročilejší 3nm čipy

23.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
TSMC bude v Arizoně vyrábět i nejpokročilejší 3nm čipy
TSMC buduje novou továrnu na pokročilé čipy ve Spojených státech v Arizoně. Ta by proti původním plánům společnosti vyrábět jen na 5nm technologii měla později přesedlat i na ještě pokročilejší 3nm výrobu.
Většina výroby pokročilých čipů je soustředěna do Asie, přičemž jde především o společnosti Samsung a TSMC. Zatímco Samsung už na 3nm technologii vyrábí nějakou dobu, TSMC je v tomto trochu pozadu. Společnost nicméně buduje novou továrnu za 12 mld. USD v USA v Arizoně, čímž by se měla trochu snížit americká závislost na situaci v Asii (i když je stále nutno počítat s tím, že jde o tchajwanskou firmu, a nezapomínat také na snahy Číny více ovládat území Tchaj-wanu). Továrna by měla začít vyrábět čipy v roce 2024, a to pomocí 5nm technologie.
 
TSMC logo
ilustrační foto, autor: Briáxis F. Mendes (孟必思), CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Zde se ale dostáváme k novým informacím, protože zakladatel firmy Morris Chang se nechal slyšet, že TSMC plánuje v Arizoně vyrábět i 3nm čipy. Konečné verze plánů ještě nejsou hotovy, ale 5nm výroba by měla být 1. fází, 3nm výroba pak fází druhou. Obě by měly probíhat v rámci stejného komplexu a 3nm linka by měla stát nedaleko té 5nm. Americké společnosti by tak mohly dostávat 5nm a 3nm čipy přímo z amerických továren, nicméně otázkou je, nakolik by to pomohlo, když většina produktů se stejně kompletuje v Asii. Bude to znamenat, že i výroba finálních výrobků bude častěji probíhat v USA? To zatím nevíme. Připomeňme ještě, že TSMC je nejhodnotnější asijskou firmou veřejně obchodovatelnou na burze.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama