reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TUL, velký AIB partner firmy AMD, ztratil 60 % tržeb kvůli nezájmu těžařů

12.7.2018, Jan Vítek, aktualita
TUL, velký AIB partner firmy AMD, ztratil 60 % tržeb kvůli nezájmu těžařů
Vypadá to, že výrobce grafických karet velice citelně zasáhlo prudké ochabnutí zájmu těžařů kryptoměn. Ti se soustředili především na Radeony, a tak na tom budou velice tratit právě jejich výrobci jako TUL Corporation. 
TUL Corporation je společnost prodávající své karty pod značkou PowerColor a jako mnohé další podobné má základnu na Tchaj-wanu. Tato společnost je přitom exkluzivním partnerem AMD, takže karty s GPU GeForce nevyrábí, a její tržby jsou tak spojeny výhradně s prodejem karet Radeon. U nás tyto karty tak moc rozšířené nejsou, i když se v některých obchodech prodávají, ale v Asii jsou velice oblíbené. A právě v Asii jsou i velké těžební farmy, a tak se to pro TUL tak "pěkně" sešlo, že její tržby šly dolů přibližně o 60 procent, což musí pořádně bolet. 
 
 
Tento sešup lze jednoznačně přiřknout právě těžařům, protože zájem o nové karty ze strany hráčů tak prudké výkyvy nemá a především by teď měl být spíše větší, jak se grafické karty opět objevily na skladech za slušné ceny.  
 
 
Těžaři prahli především po kartách AMD Radeon RX Vega, které mohou být v těžbě velice efektivní, ale co se týče her, jsou na tom mnohem hůře, i když hrubý výkon mají excelentní. Jen jej nedokáží přetavit ve vysoké FPS ve hrách, takže je jen logické, že Radeony se dnes už zdaleka neprodávají tak dobře. 
 
Když se podíváme na čísla pak TUL ještě v březnu byla na vrcholu, když utržila 1,3 miliardy NTD (42 mil. USD). To představuje novodobé maximum, přičemž pak následoval velice prudký sešup na pouhých 280 mil. NTD, což lze považovat za výkyv, z nějž se tržby opět vyhouply výš, a to na 559 a 406 mil. NTD za květen a červen. Celkově tak klesly od jara o cca 60 procent a zajímavý je ostatně celý vývoj tržeb firmy TUL, který měl v minulém roce stabilní růst. Až na jeho konci přišel nejdříve pokles jako ticho před bouří. 
 
Vypadá to, že výrobci grafických karet spolupracující především nebo dokonce výhradně s AMD mohou očekávat krušné časy. Zájem těžařů je ten tam, hráči mají zájem především o GeForce a NVIDIA si navíc chystá novou generaci, na niž AMD v dohledné době těžko najde odpověď jinou, než v podobě snížení cen.
 
Zdroj: wccftech


reklama