reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Twitter blokuje účty těch, kterým mělo být v době registrace méně než 13

31.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Twitter blokuje účty těch, kterým mělo být v době registrace méně než 13
Řada uživatelů služby Twitter si začala v poslední době stěžovat na to, že jejich účty jsou deaktivovány a důvodem má být to, že dle Twitteru jim nebylo ještě 13 let. Věc se má ale ve skutečnosti trošku jinak. 
Twitter měl svou novou akcí jistým způsobem reagovat na to, že v Evropské unii vešlo v platnost GDPR (General Data Protection Regulation) a uživatelé jeho služeb to viděli prostě tak, že vlivem nějaké chyby si Twitter myslí, že jim ještě nebylo třináct let. Ve skutečnosti se to má tak, že si Twitter spočítal, před kolika lety se zaregistrovali a ty odečetl od aktuálního věku, který o sobě prozradili. Pokud tímto zjistil, že při jejich registraci jim ještě nebylo 13 let, jejich účty rovnou zablokoval. 
 
 
 
To se týká všech uživatelů Twitteru po celém světě, neboť se s tím setkal také kanadský novinář Tom Yun a dle jeho informací je celkem pochopitelné, proč si lidé mysleli, že jde o chybu. Twitter jej totiž informoval, že pokud si chce zřídit účet, musí mu být více než 13 let, což nesplňuje. 
 
Twitter se vyjádřil tak, že GDPR vyžaduje, aby bylo uživatelům 13 let, než si budou moci vytvořit online účty, ale země si mohou vytvořit vlastní pravidla. Twitter také vyžadoval to samé, ale nikdy po uživatelích nechtěl, aby zadali do systému své datum narození. Nicméně pokud ho tam nyní mají a z historie použití služby je jasné, že se zaregistrovali před dovršením 13 let života, o svůj účet přijdou. 
 
Řada uživatelů toto počínání považuje za nesmyslné a poukazují na to, že si nyní musí zbytečně zakládat nové účty. Twitter se ale brání, že mu zákony nyní nedávají možnost provozovat účty, o nichž ví, že je založil někdo mladší 13 let. Navíc prý ani nemá možnost rozlišit obsah, který byl vytvořen přes 13. narozeninami a poté, což je zajímavé. 
 
Z toho totiž vyplývá, že na jednu stranu nám Twitter zakáže účet na základě našeho vlastního údaje o dni narození, které pochopitelně může a nemusí být pravdivé. Stejné datum ale už nechce využít pro určení hranice toho, které příspěvky už byly vytvořeny alespoň 13letým uživatelem. Nicméně nyní se prý pracuje na novém řešení pro postižené uživatele, takže to snad nebude tak restriktivní. 
 
 


reklama