reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Twitter v posledních letech chybně informoval o počtu svých aktivních účtů

29.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Twitter v posledních letech chybně informoval o počtu svých aktivních účtů
Nedávno se začaly šířit zvěsti, že Elon Musk není až tak nadšen z akvizice firmy Twitter, o kterou přitom evidentně velice stál. Nyní přichází informace ze samotného Twitteru, která by to mohla vysvětlovat. 
Elonu Muskovi se povedlo přesvědčit firmu Twitter a její akcionáře k tomu, aby dali k dispozici své podíly, což mu umožní firmu zcela ovládnout se stoprocentním podílem. Včera přitom Twitter zveřejnil své finanční výsledky (pdf) za první letošní kvartál, v nichž ohlásil tržby 1,2 miliard dolarů (meziroční nárůst o 16 procent), přičemž vzhledem k výdajům 1,33 miliard se firma ocitla ve ztrátě 128 milionů dolarů. To je dle firmy důsledek prudce rostoucích provozních nákladů (+35 procent)
 
 
Významnější dopad ale může mít ten fakt, že se Twitter sám přiznal k tomu, že vlivem jisté chyby v posledních třech letech nadhodnocoval počty  často aktivních uživatelů, respektive konkrétněji účtů mDAU - monetizable Daily Active Users. 
 
Chyba se dle Twitteru týkala toho, jak byly spravovány uživatelské účty od března roku 2019, kdy byla představena funkce umožňující propojit různé účty, aby bylo možné se mezi nimi snadno přepínat. A pokud byl uživatel aktivní jen na jednom svém účtu, všechny s ním propojené se chybně počítaly jako mDAU, což platilo až do konce předchozího roku. 
 
Poté, co byla chyba odstraněna, se ukázalo, že počet mDAU byl takto nadhodnocen o necelé 2 miliony účtů, což není zrovna velký podíl z nyní platného počtu 214,7 milionů. Otázka ale je, jak může Elon Musk tuto zprávu přijmout. Pokud je známo, zatím se s ohledem na jeho zájem o koupi Twitteru nic nezměnilo, nicméně tento obchod má ještě daleko ke svému uzavření a vycouvat mohou obě strany. 
 
Stále tak není známo, že by se cokoliv měnilo na dohodě, dle níž Elon Musk koupí zbývajících více než 90 procent akcií Twitteru za 54,20 USD/kus, což dává firmě hodnotu 46,5 miliard dolarů.  


reklama