reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

U Uranu je přeplněno a očekávají se srážky jeho měsíců

12.9.2017, Jan Vítek, aktualita
U Uranu je přeplněno a očekávají se srážky jeho měsíců
Měsíce planety Uran se pohybují v prostředí, které zrovna nehraje do karet jejich dlouhé a spokojené existence. Z astronomického hlediska již brzy, a to do několika milionů let, se s vysokou pravděpobností čtyři srazí. 
O pravděpodobnosti těchto srážek si ostatně astronomové mohou psát mnohé, neboť si to logicky mohou s výhledem srážky v příštích milionech let dovolit, ale je pravda, že počet 27 dosud známých měsíců u planety Uran tomu nahrává. 
 
 
Uran byl objeven teprve v roce 1781 a dnes je znám jako velký ledový obr kroužící kolem Slunce jednou za našich 84 let. Kolem sebe má jednak systém tenkých a těžko pozorovatelných prstenců (ostatně sám je pro amatérské astronomy spíše jen mdlý bod na noční obloze) a potom alespoň 27 měsíců. Díky nově provedeným měřením jejich pohybu se ukázalo, že jsou velice pravděpodobné dvě kolize v průběhu několika milionů příštích let, což se tak dotýká čtyř měsíců. 
 
 měsíce Uranu pozorované Hubbleovým vesmírným dalekohledem
 
Začalo to snahou Roberta Chancii z University of Idaho, který se se svými kolegy rozhodl více prozkoumat prstenec Eta. Objevili, že ten nemá dokonale kulatý tvar, ale trošku trojúhelníkový a důvodem je gravitační vliv malinkého měsíce Cressida o průměru pouze cca 80 kilometrů. Díky vlivu měsíce na prstenec Eta mohli astronomové lépe stanovit hmotnost, a tedy i hustotu materiálu tvořícího tento měsíc. 
 
To zase vedlo k lepším propočtům gravitačních vlivů mezi Cressidou a dalšími blízkými měsíci a zjistilo se, že v astronomicky dohledné době se právě Cressida s nějakým dalším srazí a bude to nejspíše Desdemona o podobných rozměrech. Ostatně tyto dva měsíce krouží kolem Uranu na velice blízkých drahách a při obězích se míjí ve vzdálenosti nějakých 900 kilometrů. Nejde však o jedinou dvojici, která má našlápnuto ke kolizi. 
 
Už v roce 2012 výzkumníci ze SETI Institute určili, že měsíce Cupid a Belinda se pravděpodobně srazí v horizontu 10 až 1000 milionů let. Takové kolize už přitom v minulosti evidentně nastaly, neboť právě díky nim Uran získal své dnešní prstence. 
 
Osud Cressidy však nebyl hlavní náplní studie, která měla původně odhalid důvod, proč narušená část prstence Eta krouží kolem Uranu mnohem rychleji než jednotlivé částice v jeho zbytku. Ukázalo se, že je její pohyb ovlivněn právě gravitací Cressidy, což právě umožnilo zjistit, že tento měsíc má asi 300.000x nižší hmotnost než náš Měsíc a jeho hustota je asi jen na 86 procentech vody. Celkově tak má být hustější než mnohé malé měsíce Saturnu, takže by měl obsahovat i trošku hornin a nezanedbatelné procento vodního ledu. 
 
Zdroj: Astronomy 
reklama