reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ubuntu končí s podporou 32bitových systémů

23.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Ubuntu končí s podporou 32bitových systémů
Ubuntu některým svým uživatelům neudělalo svým posledním rozhodnutím zrovna velkou radost. Rozhodlo se totiž o něco rychleji opustit podporu 32bitových systémů a knihoven, což vadí zejména vývojářům Wine.
64bitové procesory jsou tu s námi už pěknou řádku let, stále však existuje ještě nemálo softwaru, který využívá 32bitové knihovny a jiné součásti. Přesto se vývojáři v Ubuntu rozhodli, že další verze budou už výhradně jen 64bitové. Vývojáři totiž už dříve říkali, že se teprve rozhodnou, zda tuto podporu zahrnou do příští verze 20.04 LTS a toto rozhodnutí padne v polovině roku 2019. A jak řekli, tak se i stalo. Nejenže se rozhodli ji vypustit z připravované 20.04 LTS, ale nebude dokonce ani ve variantě 19.10.
 
Ubuntu logo
 
Ostatně majitelé 32bitových systémů už nemohli upgradovat ani z Ubutnu 18.04 na 18.10. Z tohoto rozhodnutí nejsou nadšení zejména vývojáři Wine. Ubuntu tvrdí, že hry dodávané se svými knihovani by ve WINE64 měly běžet, nicméně jak ukázaly nezávislé testy některých uživatelů, bez podpory 32bitových aplikací neběží spousta programů. Konkrétně šlo např. o krátký test šesti her z GOGu pro Windows, kde se 3 rovnou odmítly nainstalovat, jedna se nechtěla spustit a dvě spustily černé okno (patrně díky problémům s podporou OpenGL se nespustily korektně). Uživatel, který provedl test, jej prováděl z "uživatelského pohledu" a připouští, že možná neudělal vše korektně a něco přehlédl. Samo Ubuntu tvrdí, že ačkoli další verze Ubuntu už 32bitové aplikace samy o sobě nebudou podporovat, stále je několik možností, jak je spustit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama