reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ultra HD Blu-ray s podporou 4K a kapacitou až 100 GB

14.5.2015, Milan Šurkala, aktualita
Ultra HD Blu-ray s podporou 4K a kapacitou až 100 GB
I když optické disky jsou dnes přeci jen už poněkud za zenitem, objevuje se nová generace optických disků Ultra HD Blu-ray. Ta nově dovoluje podporu 4K videa a kapacita disků může dosahovat hodnoty až 100 GB.
Blu-ray Disc Association dokončila specifikace nových optických disků Ultra HD Blu-Ray. Ty nově podporují až 4K záznam a mnoho dalších zajímavých technologií. Předně budou k dispozici dvouvrstvé disky s kapacitou 66 GB a trojvrstvé se 100 GB. To postačí jak na zmíněné kvalitní 4K video, tak i na obrovské množství jakýchkoli dat. Ultra HD Blu-ray přehrávače a mechaniky budou umět přehrávat klasické Blu-Ray disky, ale opačně to platit nebude, nynější Blu-Ray přehrávače si s UHDBR disky neporadí.


Ultra HD Blu-Ray logo


Novinkou je podpora HDR videa s rozšířeným dynamickým rozsahem, také je zde podpora HFR (High Frame Rate), což znamená možnost přehrávání až s frekvencí 60 fps. Dále je podporováno 10bitové barevné kódování a nový kodek HEVC (H.265), který se už používá i v některých fotoaparátech jako je např. Samsung NX1. Najdete tu technologii "digital bridge", která je popsána jako umožnění uživatelům přehrávat obsah disků na různých domácích nebo mobilních zařízeních. 66GB disky mají umožnit maximální datový tok 108 Mbps, 100GB verze si poradí dokonce se 128 Mbps. Ultra HD Blu-ray tak rozhodně nabídne extrémně kvalitní záznam, otázkou je, zda se v době rychlého internetu a streamovacích služeb vůbec tento formát nějak výrazněji prosadí.

Zdroj: arstechnica.co.uk, theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama