reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence v bankovnictví: Nvidia zajistí AI a metaverse pro Deutsche Bank

12.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Umělá inteligence v bankovnictví: Nvidia zajistí AI a metaverse pro Deutsche Bank
Systémy umělé inteligence se vyskytují ve stále větší počtu případů užití. Už nějakou dobu pracují i ve finanční sféře a Deutsche Bank chce toto ještě rozšířit. Uzavřela spolupráci s firmou Nvidia, která nabídne své schopnosti v oblasti AI a metaverse.
S umělou inteligencí se už setkáváme skoro na každém kroku. Používá se i v mnoha finančních službách, nicméně možnosti jejího nasazení nejsou ani zdaleka plně využity. Společnost Deutsche Bank chce nasazení AI významně rozšířit, a proto se dohodla na mnoholeté spolupráci s firmou Nvidia, která urychlí nasazení umělé inteligence a strojového učení do finančního sektoru. Spolupráce se má týkat především tří případů užití.
 
Nvidia Deutsche Bank
 
Tím prvním je vyhodnocení rizik v mnohem kratším čase a úsporněji. Díky akceleraci pomocí čipů Nvidia a cloudových služeb v datových centrech bude možné zvýšit rychlost vyhodnocování a dělat jej i efektivněji. Deutsche Bank zde využije systém Nvidia AI Enterprise, přičemž to umožní i jejich běh na klasickém Google Cloud, který je dosavadním cloudovým poskytovatelem banky.
 
Druhý případ se týká služeb pro zákazníky a zaměstnance. Využití tu najde Nvidia Omniverse Enterprise a cílem je vytvořit a spravovat metaverse, ve kterém bude možné vytvářet kvalitnější virtuální asistenty a "digitální lidi". 3D avatary by měly nejprve pomáhat zaměstnancům v navigaci interními systémy a odpovídat na HR otázky, později by měly být nápomocí klientům.
 
Třetím případě je vhled do nestrukturovaných dat. Ve finančních datech se stávající modely docela ztrácí a Deutsche Bank spolu s Nvidií doufá, že se model Financial Transformers ukáže být užitečnějším a např. nabídne lepší výkon při detekci různých varovných signálů.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama