reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unikly testy Intel Xe DG1 v 3DMarku, překonává integrovaná GPU

31.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Unikly testy Intel Xe DG1 v 3DMarku, překonává integrovaná GPU
Společnost Intel vyvíjí nové grafické čipy Xe, mezi něž patří i desktopová low-endová varianta DG1. Tato verze byla podrobena testu v benchmarku 3DMarku a na světlo světa unikly i výsledky, které překonávají integrované čipy.
Všichni netrpělivě čekáme na nové grafické čipy společnosti Intel. Zatímco do prodeje půjdou patrně výkonnější vyvíjené varianty, máme tu i low-endové verze DG1 známé jako Software Development Vehicle (SDV). Ty slouží především k vývoji softwaru, takže není až tak pravděpodobné, že by se tyto karty objevily v prodeji. Tato verze by měla mít 96 výpočetních jednotek s celkem 768 jádry na frekvenci 1,5 GHz. Tento čip má dosahovat výkonu 2,3 TFLOPS, což je hrubým výkonem někde mezi GeForce 1050 3GB a 1050 Ti.
 
Intel Xe DG1
 
Nyní se objevily i testy v benchmarku 3DMark Fire Strike, které ukázaly, jak dobře je vlastně hrubý výkon těchto karet využit v praxi. Připomeňme, že testovací vzorky mají 3 GB grafické paměti. Podle uniklého testu provedeném na sestavě s procesorem Intel Core i9-9900K dosáhla tato karta grafického výkonu 5960 bodů. To ji pasuje zhruba na úroveň GeForce 1050 2GB, což zhruba odpovídá předpokladům (očekával se stejný či lehce lepší výkon). Překoná např. grafické karty GeForce MX350 v noteboocích, které v tomto testu dosahují okolo 4500 bodů a značně překonává nynější integrovaná GPU v procesorech. Např. Vega 10 v Ryzenu 7 3750H dosáhne jen na 3000 bodů podobně jako GPU v procesoru Intel Core i7-1065G7.
 
Jak ale již bylo řečeno, Intel Xe DG1 slouží k vývoji softwaru, nebude podle všeho určen k prodeji a její výkon sotva dosahuje na nynější low-end v dedikovaných grafických kartách pro PC. Naopak pro mobilní sféru je výkon dost zajímavý.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama