reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xe DG1 se znovu ukazuje, potvrzuje 768 jader a 3 GB paměti

10.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Intel Xe DG1 se znovu ukazuje, potvrzuje 768 jader a 3 GB paměti
Intel chystá nové grafické karty a jedním z prvních vzorků pro vývoj softwaru je low-endová Xe DG1. Tento model byl znovu spatřen, tentokrát šlo o benchmark SiSoftware. Potvrzuje např. 768 jader nebo 3 GB grafické paměti.
Všichni víme, že se společnost Intel chce více prosadit na trhu čipů pro dedikované grafické karty. Proto také chystá novou řadu čipů Xe, které mají být k dispozici v mnoha výkonových variantách. Prozatím se světem pohybují první vzorky, které slouží především k tomu, aby se ladil software pro nové čipy. Do třídy málo výkonných low-endových GPU, tzv. Low Power (LP), míří Xe DG1. Jde o PCIe kartu, která ani nepotřebuje externí napájení. I to napovídá, že půjde o relativně úsporný čip, který nenabídne příliš mnoho výkonu. A údaje z benchmarku SiSoftware, který ukazuje některé specifikace čipu, toto potvrzují.
 
Intel Xe DG1
 
Ten opět hovoří o tom, že se tyto vzorky vyznačují 96 výpočetními jednotkami s celkem 768 jádry, které běží na frekvenci 1,5 GHz. Dosahují výkonu 2,3 TFLOPS, což je na úrovni GeForce 1050 3 GB (a lehce nad úrovni hrubého výkonu čipu GeForce 1050 Ti). Karty jsou pak vybaveny 3 GB grafické paměti, což rovněž spadá do výkonnostní třídy, kam patří tyto karty. Už dříve spatřené vzorky (tzv. Software Development Vehicle) ukázaly, že Xe DG1 mají 3 Display Porty a jeden HDMI port.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama