reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

US Navy testuje součástky letadlových lodí vyrobené 3D tiskem

15.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
US Navy testuje součástky letadlových lodí vyrobené 3D tiskem
Technologie 3D tisku se dostává i do amerického námořnictva. To chce totiž vyzkoušet tuto technologii na výrobu součástek pro jadernou letadlovou loď USS Harry S. Truman (CVN-75) po dobu jednoho roku.
O výrobě nejrůznějších součástek pomocí 3D tisku píšeme čím dál častěji, neboť se nachází více a více míst, kde se mohou projevit výhody tohoto řešení. Jedním z nich je i armáda. Konkrétně jde v tomto případě o americké námořnictvo (US Navy), které chce po dobu jednoho roku zkoušet vlastnosti součástek vyrobených pomocí 3D tisku na letadlové lodi USS Harry S. Truman (CVN-75) s jaderným pohonem. Jde o výrobu ventilu parního potrubí, které pomáhá s odstraňováním vody z něj. O prototyp se postarala společnost Huntington Ingalls Industries a bude nasazen v příštím fiskálním roce 2019. Po roce se pak odmontuje a projde analýzou.
 
USS Harry S Truman CVN 75
 
Autor: U.S. Navy/Mass Communication Specialist 3rd Class Kristina Young (http://www.navy.mil/view_image.asp?id=141112) [Public domain], přes Wikimedia Commons
 
Výhodou takového řešení by mělo být zejména to, že by si letadlové lodě mohly v budoucnu samy vyrábět náhradní díly podle potřeby a nemusely by držet jejich větší zásoby. Stejně tak by se zkrátila doba potřebná od požadavku na nový díl k jeho dodání. Nejde přitom o zdaleka první použití 3D tisku americkým námořnictvem. To jej využívá už několik let, nicméně tentokrát jde o náročnější kovové součástky. K výrobě finální součástky je pak potřeba kovový prášek a výkonný laser, s jehož pomocí se pak dají vytvářet jednotlivé kovové vrstvy.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama