reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA se bojí o bezpečnost, úřady nesmí používat produkty Kaspersky

16.9.2017, Milan Šurkala, aktualita
USA se bojí o bezpečnost, úřady nesmí používat produkty Kaspersky
Spojené státy americké se bojí kyberšpionáže a rozhodly se, že jejich úřady nyní nebudou smět používat produkty od ruské společnosti Kaspersky Labs. Mají obavy z vazeb na ruské bezpečnostní služby.
Před dvěma měsíci ruská společnost Kaspersky Labs nabídla americké vládě, že poskytne zdrojové kódy svých produktů, aby rozptýlila obavy z toho, že by údajně měla spolupracovat s ruskými tajnými službami. Očividně to nestačilo a vláda USA nyní oficiálně prohlásila, že všechny federální úřady musí do 30 dní identifikovat veškeré produkty Kaspersky, které používají. Do 60 dní je pak potřeba vytvořit plán náhradního řešení a do 90 dní jej provést. Tedy do tří měsíců je potřeba přejít k jiné společnosti, která bude zajišťovat antiviry a jiné bezpečnostní aplikace pro počítače.
 
Kaspersky Lans logo
 
Nejde nicméně jen o to, že by Kaspersky měl vědomě dodávat informace ruské vládě, ale také o to, že by toto měl činit dle ruských zákonů a nikdo vlastně neví, zda se něco takového děje a zda, pokud k tomu dochází, je v tom vůbec společnost vědomě zapletena nebo ne. A i kdyby Kaspersky Labs na této špionáži nespolupracovala, USA se bojí, že by Rusko mohlo tyto produkty vlastními silami využívat ke špehování a narušovat americkou státní bezpečnost.
 
Své obavy odůvodňují Američané i tím, že Eugene Kaspersky studoval školu, kterou pod sebou měla KGB. Společnost se brání, že žádné takové vazby na ruské vládní organizace neexistují, v minulosti nabídla své zdrojové kódy a zatím se nikomu nepodařilo prokázat opak. Otázkou nyní je, zda tento krok vzbudí všeobecnou hysterii i mimo vládní organizace v USA.
 
Zdroj: geek.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama