reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uživatelé si stěžují na nenadálé teplotní výkyvy Core i7-7700K

5.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Uživatelé si stěžují na nenadálé teplotní výkyvy Core i7-7700K
V minulých měsících bylo jedno z témat ke zkoumání to, jaký teplovodivý materiál používá Intel a AMD u nových procesorů. Pak je tu ale i další téma spojené s náhlými teplotními výkyvy procesoru Core i7-7700K. Mají něco společného?
Overclockeři, kteří si to mohou dovolit, obvykle zkouší nové procesory zbavit heatspreaderu a testují, o kolik stupňů tím dokáží snížit jejich teplotu při zátěži. To se pak přirozeně odrazí ve schopnosti dosáhnout při přetaktování vyšších frekvencí, a tak se tento proces pochopitelně nevyhnul ani novým generacím procesorů AMD a Intel, čili Ryzen a Kaby Lake. Rozdíly mezi nimi shrnují dvě minulé aktuality:

AMD si vysloužilo pochvalu za to, že pro spojení samotného procesoru a heatspreaderu využívá kvalitní indiovou pájku, která zajistí, že chlazením holého procesoru v podstatě nic nezískáme a naopak existuje velké nebezpečí, že v procesu snímání heatspreaderu si jej zničíme. V případě procesorů Intel Core i7-7700K to má být právě naopak. Hardwarové servery uvádí, že po odstranění heatspreaderu z něj si můžeme vylepšit teploty až o 30 °C v zátěži při přetaktování, což už je pochopitelně naprosto zásadní rozdíl. Z něj pak evidentně může použití teplovodivého materiálu, který není zcela vhodný a my za tím můžeme vidět prostě snahu Intelu ušetřit. Jenomže na nesprávném místě a k velké nelibosti zákazníků. Má to ale něco společného s teplotními výkyvy?





Nevhodná teplovodivá pasta je pak ihned na ráně, když si čteme o stížnostech zákazníků na to, že i nepřetaktované procesory Core i7-7700K dosahují náhlých teplotních výkyvů k až 90 °C. To už je nebezpečně blízko maximální hodnotě 100 °C, kterou udává Intel a zcela jistě to není teplota, kterou by šlo bez problémů akceptovat, zvláště u takovéhoto procesoru. Zdánlivě neopodstatněné zahřívání se totiž má dít nehledě na způsob chlazení, takže se objevuje i na systémech využívajících vodní chladiče. Z těchto informací je zřejmé, že problém bude na straně Intelu a také lze tušit, že udávané teploty vůbec nemusí odpovídat realitě.

TheRegister všakpíše o tom, že se s výkyvy setkal i majitel Core i7-7700K, který si svůj procesor zbavil heatspreaderu a využívá vodní chladič. Budeme tak předpokládat, že nepůjde o žádné nemehlo, které neumí na procesor řádně nasadit chladič. Podobné zkušenosti mají i další majitelé stejných procesorů, kteří chlazení rozhodně nepodceňují a poukazují na to, že starší generace odemčeného Core i7 je schopna pracovat na stejných nebo vyšších taktech s nastavením vyššího napětí, a to při nižších teplotách. O problém teplovodivé pasty mezi CPU a heatspreaderem tak v tomto případě nepůjde.

Ještě horší pak je, že tito lidé čekají už tři měsíce na to, až jim Intel poskytne alespoň uspokojivé vyjádření. To nyní na začátku května přišlo, ale zástupce Intelu sdělil mimo obvyklou slovní výplň jen to, že náhlé teplotní výkyvy jsou normální v případě, že procesor vyřizuje náhlou úlohu, jako je třeba start aplikace. A to skutečně nelze považovat za uspokojivé vysvětlení poskytnuté zkušeným uživatelům, jako spíše jejich odpálkování. Intel dále sdělil, že dle jeho interního zkoumání se procesory s ohledem na teploty a specifikace chovají normálně, takže ať už jsou náhlé nárůsty teploty k 90 °C i u dobře chlazených procesorů reálné, nebo ne, uživatelé si to musí vyřešit sami. Buď se smíří s tím, že jejich chlazení se čas od času bez očividného důvodu rozjede na plný výkon, nebo si svůj systém nějak upraví, aby na růst teploty procesoru reagoval pomaleji a se zpožděním.

Kde je tedy problém? Stížnosti na teploty Kaby Lake mohou být jakýmsi mixem problémů s teplovodivou pastou a dosud neodhaleného problému s nesprávným udáváním teplot, nebo snad náhlým lokálním zahříváním procesoru. Od Intelu se ale v dohledné době vysvětlení asi nedočkáme.

Zdroj: The Register
reklama