reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve reaguje na problém zvaný Review Bombing

20.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Valve reaguje na problém zvaný Review Bombing
Platforma Steam má řadu svých problémů a mezi ně patří také Review Bombing, který znamená, že řada her se potýká se zkresleným skóre vypovídajícím o jejich kvalitě. Co nám k tomu může Valve říci?
Pokud netušíte, co přesně se skrývá pod termínem Review Bombing, pak jde o následující. Skupina domluvených či nějakým způsobem aktivizovaných lidí se zaměří na vybranou hru a typicky v krátkém časovém intervalu vytvoří na ni řadu uživatelských recenzí s cílem snížit její celkové hodnocení (Review Score). Současně s tím si pak sami navzájem zvyšují hodnocení svých recenzí a snižují hodnocení pozitivních recenzí ostatních uživatelů. 
 
 
Je tak jasné, že Review Bombing může probíhat i v rámci konkurenčního boje, což je logický závěr toho, co se na Steamu děje, ale není tomu tak zdaleka vždy. Jak to ale vidí samotná společnost Valve, která kvůli tomuto problému uvažuje o změnách v celém systému uživatelských recenzí? Stanovisko firmy je takové, že je to problém, ale řada her se po bombingu dokáže rychle oklepat, a škody tak nejsou velké. 
 
Jistou zárukou je samotná komunita, která zvyšuje a snižuje hodnocení samotných uživatelských recenzí, čili zda jsou užitečné, neužitečné, nebo alespoň legrační. Jak bylo řečeno, bombeři mohou toto také ovlivňovat a činí tak, ovšem většinou jejich hodnocení zanikne.
 
Valve musí především zajistit, aby lidé nespokojení s danou hrou nemohli být automaticky označeny za zlomyslné bombery. Ono přece není nic špatného na tom, že se najde skupina lidí, jimž hra z nějakého důvodu nevyhovuje, ti se ozvou prostřednictvím uživatelské recenze a podporují podobné názory. Řada lidí ale vidí jako problém to, že Review Bombing se objevuje i z důvodů, které nemají v podstatě se hrou samotnou nic společného. Třeba jako v případě roztržky mezi vývojáři hry Firewatch a youtuberem PewDiePie, zde neměl bombing opravdu nic společného s tím, zda se lidem daná hra líbila či nelíbila. Prostě hledali způsob, jakým by mohli jimi neoblíbené straně uškodit, takže jde o jakousi virtuální obdobu objetí sousedovic auta klíčem (nebo nabručeného dupání nožičkou). 
 
Ve firmě Valve tak uvažovali o tom, jak Review Bombing zarazit nebo alespoň minimalizovat dopady. Pochopitelně není velký problém zjistit, že něco takového probíhá, když průvodním jevem je neobvyklý počet negativních recenzí jinak pozitivně hodnocené hry, který se objeví v krátkém čase. V takovém případě se uvažovalo o dočasném zákazu hodnocení hry uživateli nebo o tom, že váha jejich hodnocení bude založena na budované pověsti či kreditu. Oba nápady ale byly zavrhnuty jako příliš tvrdé. 
 
Namísto toho se firma rozhodla, že všem uživatelům nabídne více dat, a to formou grafu, který mapuje časový vývoj hodnocení her. Zcela jasně tak budeme moci vidět, že se objevil náhlý výkyv v hodnocení a pak se všímavý potenciální zákazník bude moci lépe pídit po tom, co jej způsobilo a zde jej to má vůbec zajímat. To vypadá jako rozumné opatření, které nebude do samotného systému hodnocení nijak zasahovat. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama