reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve ukázalo Half-Life: Alyx, půjde o revoluční titul pro VR?

22.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Valve ukázalo Half-Life: Alyx, půjde o revoluční titul pro VR?
Virtuální realita do světa her dosud nezasáhla nijak zásadním způsobem, nicméně společnost Valve to chce evidentně změnit. Využije k tomu přitom svou herní řadu Half-Life, na jejíž pokračování množí toužebně čekali.
Od Valve je to lišácký způsob, jak přimět lidi natěšené na pokračování série Half-Life ke koupi VR headsetu. Ostatně jde o hráče, kteří by si v dnešní době už dávno měli vydělávat vlastní peníze, pokud v éře Half-Life šlo ještě o náctileté, takže Valve má možnost přesvědčit mnohé z nich, aby pustili chlup a vstoupili do světa virtuální reality. K tomu ostatně firma nabízí i vlastní VR headset Index.
 
 
Pro Valve je to tak zároveň i velký hazard, který nakonec nemusí vyjít a z uvolněných materiálů je zřejmé, že Alyx bude titul exkluzivně pro VR, čemuž je jeho ovládání zcela přizpůsobeno a hra by musela být hodně pozměněna, aby bylo možné ji hrát klasicky na monitoru. 
 
 
Valve novým trailerem ukazují především to, že asi opravdu ještě nezapomněli, jak se tvoří PC hry, a to zvláště ty revoluční. V tomto případě ale už k tomu nebude stačit běžná výbava, ale VR headset s příslušnými ovladači pro ruce, kterými budeme krom střílení manipulovat s objekty kolem sebe a využijeme také jisté Gravity Gloves. Jde o zbraň či výbavu vycházející přímo z ikonické zbraně v Half-Life 2, čili Gravity Gun. Valve ji zde využije pro ještě větší vtažení hráče do virtuálního světa, nicméně ovládání ve virtuálním prostředí je v případě Alyx stále ve vývoji. 
 
Hra samotná je příběhově zasazena mezi Half-Life 1 a Half-Life 2, přičemž pro pochybovače o způsobilosti Valve vytvořit titul s dobrým příběhem tu máme zprávu, že pro Alyx byli znovu najati původní autoři jako Erik Wolpaw a Jay Pinkerto, kteří Valve jinak už dávno opustili. 
 
Samotná Alyx jako postava už nebude ve hře nemluvná jako Freeman, takže bude se svým okolím komunikovat a prostřednictvím hráče bude svýma virtuálníma rukama řešit hádanky/puzzle, střílet a dobíjet, hýbat objekty, atp. Hráčům bude způsob ovládání připadat asi tak trošku jako by ovládali telekinezi, ostatně k tomu v podstatě slouží Gravity Gloves. Pokud prstem ukáží na předmět, ten se zvýrazní a pak jej budou moci gestem přitáhnout k sobě a chytit. Tím ostatně Valve elegantně vyřešili jeden z problémů ovládání VR her, prostě dali postavě do rukou zařízení, které umožní si předměty přitáhnout k sobě, díky čemuž není nutné vyvolat dojem, že jsme se pro ně opravdu sehnuli a přesně je uchopili do ruky. 
 
Jak ale se budeme v prostředí hry pohybovat? Můžeme se buď nechat plynule přesouvat mezi pozicemi tak, že někam ukážeme, anebo prostě chodit s využitím ovladače. Hrát budeme moci vsedě, vestoje anebo i na ploše několika metrů čtverečných.
 
Někteří herci, kteří namlouvali postavy předchozích her, už jsou po smrti, takže Valve se rozhodlo využít kompletně jiné osazení. Valve už také zprovoznilo stránky, kde se dozvíme něco málo o příběhu Alyx. Po incidentu v Black Mesa zůstávají přeživší lidé uvězněni v městech pod dohledem aliance Combine a mezi nimi je i Dr. Eli Vance a jeho dcera Alyx. Ti zakládají hnutí odporu, jak jinak, pro něž Vance tvoří příslušnou výbavu a hledá slabiny nepřítele. 
 
Hra bude zdarma pro majitele headsetu Index (či jeho ovladačů), kteří si jej ale musí pořídit do konce tohoto roku (jinak za 50 eur) a přichystány jsou pro ně i další bonusy. Kompatibilní ale bude i s HTC Vive, Oculus Rift, Oculus Quest a Windows Mixed Reality. Na trh přijde příští rok v březnu. 


reklama