reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve Index VR headset je v nabídce: 1440 x 1600 na oko a až 144 Hz

3.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Valve Index VR headset je v nabídce: 1440 x 1600 na oko a až 144 Hz
Společnost Valve cítila, že rok 2019 je to pravé období, v němž může naskočit do VR vláčku a na trhu už nabízí svůj headset zvaný Index. Ten přitom nabízí slušné specifikace počínaje rozlišením a obnovovací frekvencí.
Index VR Headset je ten nejsložitější hardware, do jehož výroby se Valve dosud pustilo, když přihlédneme k tomu, že počítače Steam Machine byly spíše produktem partnerských firem. Je jasné, že nepůjde o produkt pro každého, protože kombinované rozlišení 2880 x 1600 při obnovovací frekvenci 120 Hz (nebo 144 Hz v OC režimu) dokáže řádně nakrmit jen velice silný hardware. Díky vysokému rozlišení si výrobce také mohl dovolit nabídnout úhel pohledu 130 °. 
 
  
Valve slibuje také kvalitní optiku, která zajistí ostrý pohled na celou plochu displejů, přičemž půjde rovněž o optiku přizpůsobitelnou našemu zraku. Firma se chlubí tím, že díky tomu nás headset nebude nutit k tomu, abychom se rozhlíželi spíše jen pohyby hlavou, ale i jen samotnýma očima.
 
Audio zde zase zajistí dvě dodávaná sluchátka, která však nemají doléhat přímo na uši. Díky tomu je nebudeme mít otlačené, ale pokud budeme chtít přesto využít vlastní headset, díky 3,5mm konektoru s tím nebude problém. 
 

 
Na rozdíl od jiných moderních headsetů nám Index stále spoléhá na externí systém sledování polohy a pohybu. Jde o SteamVR Tracking 2.0 využívající dvě nebo čtyři stanice s laserovými čidly. Pokud se použijí čtyři, pak se plocha pro sledování rozšíří na 10 x 10 metrů, nicméně je třeba pamatovat na to, že headset bude stále s počítačem spojen kabelem. Za zmínku stojí také fakt, že pro sledování pohybu lze využít také základové stanice od původního HTC Vive. 
 
 
A pak tu máme dva ovladače do ruky, které sledují nejen svou celkovou pozici a natočení v prostoru, ale také polohu všech našich pěti prstů na ruce. Díky tomu budeme moci uchopit virtuální předmět, pokud to daná hra umožní. Každý ovladač pak má svůj malý joystick, miniaturní touchpad uprostřed, dvě tlačítka A a B, analogovou spoušť a dobíjet se bude pomocí Micro USB. 
 
 
Samotný Index využívá DisplayPort 1.2 plus USB pro připojení k PC. Pokud to bude USB 3.0 či lepší, k dispozici bude AR funkce prostřednictvím předních kamer headsetu. Díky podpoře VirtualLink zase můžeme headset připojit pouze jedním kabelem pro USB C. 
 
Headset už je v nabídce, a to s plánovaným dodáním v červnu. Celá sada s ovladači a stanicemi přijde na 999 USD, bez stanic za 749 USD a zcela samotný headset za 499 USD. Případně si za 279 USD můžeme objednat ovladače nebo dvě stanice za 299 USD. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama