reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci zkouší vyrábět akumulátory 3D tiskem

18.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Vědci zkouší vyrábět akumulátory 3D tiskem
Vědci zkouší nejrůznější věci a jednou z nich je i možnost dát bateriím snadno libovolný tvar. Ty jsou dnes totiž většinou válcové nebo kvádrové. Aby se něco takového dalo udělat, pokusili se využít 3D tisku.
Dnešní baterie a akumulátory mají obvykle válcový nebo kvádrový tvar. I když existují výjimky i s komplikovanějšími tvary, vědci by chtěli přijít s technologií, která by umožnila snadno navrhovat akumulátory jakýchkoli tvarů, které by mohly lépe vyplňovat místo např. v mobilních zařízeních. Tím by měli jejich designéři více prostoru pro hrátky s rozložením komponent. Vyzkoušeli tak výrobu Li-Ion akumulátorů pomocí technologie 3D tisku.
 
LED napájená baterií vyrobenou 3D tiskem
 
zdroj: American Chemical Society 
 
K tomu využili klasická PLA vlákna (kyselinu polymléčnou), která se běžně používají pro 3D tisk. Ta mají ale jednu pro akumulátory obrovskou nevýhodu, nejsou schopna přenášet ionty. Vědci tedy tato vlákna vylepšili jejich zkombinováním s elektrolytem, nezapomnělo se ani na využití elektrod z grafenu nebo vícestěnných uhlíkových nanotrubiček.
 
Vytvořili následně náramek se zelenou LED, která byla napájena právě tímto integrovaným akumulátorem vyrobeným 3D tiskem. Pokud jde o výdrž, tak dioda svítila jen po dobu pouhé jedné minuty. To je ale příliš málo pro rozumné použití, výdrž je totiž minimálně o dva desítkové řády nižší než u běžných akumulátorů. Vědci však tvrdí, že mají v plánu zvýšit kapacitu baterií výměnou PLA za jiné materiály.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama