reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vega 20 by mohla prolomit hranici výkonu 20 TFLOPS

13.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Vega 20 by mohla prolomit hranici výkonu 20 TFLOPS
Nová Vega 20 vyráběná 7nm procesem měl být sice "jen" die-shrink původní Vegy, ovšem to neznamená, že nám nemůže nabídnout podstatně vyšší výkon. Ostatně její paměťová propustnost bude z jednoho prostého důvodu dvojnásobná.
Už dlouho dobře víme, že AMD použije na čipech Vega opět stejně jako na Fiji čtyři čipy s paměťmi HBM, konkrétně HBM2. Nebudou tak jen dva, což automaticky znamená dvojnásobnou šířku paměťové sběrnice, a tedy i dvojnásobnou propustnost bez nutnosti zvyšovat takt pamětí. Ten by se ale i tak mohl zvýšit, čímž by propustnost stoupla na více než dvojnásobek. 
 
 
 
Díky vyšší efektivitě dané novým procesem také můžeme očekávat dosažení vyšších taktů GPU a mluví se dokonce o tom, že by nový Radeon Instinct měl pokořit hranici výkonu 20 TFLOPS. To se pochopitelně týká FP32, protože v FP16 už Vega v Radeonu Instinct má výkon 24,6 TFLOPS. V FP32 je tak výkon poloviční, čili 12,3 TFLOPS, a dosažení výkonu 20 TFLOPS by tak znamenalo velice slušný pokrok. Jenomže by to také znamenalo podstatné zvýšení taktů, takže je to vůbec reálné? Nebo co by mohlo přinést další výkon navíc, když Vega 20 má být jen zmenšená Vega 10?
 
Je pravda, že Vega 20 je optimalizována pro HPC, umělou inteligenci a prostě pro vážnou práci a dosáhnout má TDP až 400 W a mluví se také o podpoře sběrnice PCI Express verze 4.0. Především velice vysoké TDP by pak mělo umožnit dosažení vysokých taktů.
 
Vega 20 tak byla vytvořena za hlavním účelem konkurovat čipu Tesla V100, který však je na trhu už více než rok. Nicméně by to mohla zvládnout s daleko nižší cenou, však Vega 20 má mít plochu jen 360 mm2, zatímco Vega 10 je veliká 484 mm2 a GPU na Tesle V100 pak dokonce 815 mm2.
 
Uvádí se, že Vega 20 vytvořená 14nm procesem LPP by zabírala plochu 720 mm2, čili na základě toho by toto GPU mělo nabídnout podstatně více CU než 64, a to až 96, ale spíše méně, i když o něčem takovém se dosud vůbec nemluvilo. V kombinaci s vyššími takty by tedy už 20 TFLOPS v FP32 už neznělo tak nedosažitelně. 
 
Víme totiž, že 7nm LPP slibuje buď 55% úsporu energie na čipu pracujícím na stejném taktu, nebo naopak 40% zvýšení tohoto taktu při stejné spotřebě. Realita ale bude spíše taková, že se udělá kompromis a namíchá se úspora energie se zvýšením taktů. Dle ascii.jp by mohlo jít o 20% zvýšení taktu a ve výsledku pak o 65% zvýšení výkonu, což by tak přineslo téměř 21 TFLOPS. 
 
A co se týče příchodu Vegy 20 jako herního GPU, to můžeme vidět jako vysoce nepravděpodobné, a to především kvůli dvěma důvodům: kapacitě výroby a ceně. Samotný 7nm proces na tom není z hlediska výtěžnosti zatím moc dobře a uvádí se, že výroba jednoho 7nm 300mm waferu přijde na více než 10.000 dolarů. 
  
Zdroj: ascii.jp 


reklama