reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velice vzácný i drahý Commodore 65 se objevil v aukci, je ve skvělém stavu

20.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Velice vzácný i drahý Commodore 65 se objevil v aukci, je ve skvělém stavu
Mnozí počítačoví pamětníci jistě znají jeden z nejslavnějších a nejprodávanějších osobních počítačů 80. let, Commodore 64, čili C64. Ovšem takový Commodore 65 by asi většina lidí označila za překlep, ale to by byla chyba.
Commodore 65 je reálný počítač, ovšem na rozdíl od C64, jejž se prodalo kolem 15 milionů kusů, je C65 (nazývaný též jako C64DX) velice vzácný. Jedná se totiž o počítač, který se nikdy nedostal do výroby, protože už na něj bylo pozdě (vytvořen byl až začátkem 90. let), ale právě proto se z něj stala sběratelská rarita, která má dnes vysokou hodnotu. A tu má zvláště v případě, kdy se do prodeje dostane takovýto kousek ve velice dobrém a samozřejmě i funkčním stavu. 
 
 
Dokonce ani není zažloutnutý, jak klasický šedý plast poznamenaný sluncem a jeho ultrafialovým zářením, takže buď byl schován někde šetrně mimo denní světlo, anebo si někdo dal práci s vyčištěním. Pro tyto účely se ostatně prodává i speciální roztok Retr0bright doporučovaný právě i pro staré počítače od firem Commodore či Apple. 
 
 
Můžeme tu vidět jistou podobu s C64, ovšem tu značně narušuje integrovaná 3,5" disketová mechanika v pravé části počítače. Vedle ní víme také o použitém procesoru CSG 4510 "Victor" běžícím na 3,54 MHz, přičemž CPU v C64 pracovalo v PAL verzi počítače sotva na jednom megahertzi. Nicméně C64 je také o osm let starší. 
 
 
C65 se dále mohl pochlubit i lepší grafikou CSG 4567 R5 schopnou najednou zobrazit 256 barev z palety 4096 barev a 128 kB paměti ROM a stejnou kapacitou RAM rozšiřitelné až na závratných 8 MB. 
 
Není divu, že funkční počítač ve skvělém stavu, který se ve skutečnosti nikdy nedostal na trh a existoval jen v několika málo exemplářích, může dnes svému majiteli vynést slušné peníze. Kolik to nakonec bude, to se uvidí dle výsledků aukce, přičemž aktuálně už bylo nabídnuto přes 25 tisíc eur a do konce aukce zbývá ještě plných pět dní. Už nyní je ale zřejmé, že aukce dopadne z hlediska finální částky lépe než v případě prodeje prvního tweetu v podobě NFT, a to včetně nabídek po skončení aukce.  


reklama