reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká červená koule: ve Wisconsinu byl zažehnut model Slunce

31.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Velká červená koule: ve Wisconsinu byl zažehnut model Slunce
Tentokrát se opravdu nebudeme otírat o výzkum v oblasti jaderné fúze. Jde o čistě vědecký experiment, v jehož rámci si vědci ve státě Wisconsin stvořili miniaturní hvězdu. Zase tak malé ale není, když mu přezdívají Big Red Ball. 
BRB možná znáte jako zkratku pro Be Right Back, ovšem nyní tak budeme označovat malé slunce, které má posloužit vědeckým účelům a umožnit, aby se dalo lépe pochopit a studovat opravdové Slunce a procesy, které v něm probíhají stejně jako v jiných hvězdách. Zaměření pak můžeme upřesnit na hvězdy hlavní posloupnosti a to jsou v podstatě velké koule vodíku, který se postupně mění v helium, takže ani není divu, že BRB byl vytvořen s ohledem na to. 
 

 
BRB je tak velká kulatá vakuová komora s průměrem kolem třech metrů a tento prostor byl zaplněn heliovým plynem, jenž byl poté pomocí mikrovln ionizován, díky čemuž se vytvořilo plazma. Toto plazma bylo ovládnuto a uprostřed komory stlačeno pomocí výkonných magnetů a vzniklá koule byla pomocí elektrického proudu roztočena jako opravdové Slunce, aby mohly být provedeny pozdější testy. 
 
 
Tým vědců pak použil svou BRB, aby simulovat sluneční strukturu známou jako Parkerovu spirálu. To je v podstatě sluneční verze Archimedovy spirály, kterou tvoří tlak elektricky vodivého slunečního větru, který tak ve sluneční atmosféře ovlivňuje magnetické siločáry právě do podoby spirály, na čemž se podílí i rotace Slunce. Parkerova spirála se na modelu skutečně vytvořila, což ukazuje na fakt, že vytvořený model může skutečně v lecčem odpovídat opravdové hvězdě.
 
Vědci také zaznamenali, jak se mezi oblastmi BRB s různě silným magnetismem vysokou rychlostí přesouvá plazma a vytváří se něco jako erupce a dokonce i sluneční vítr. 
 
Uvidíme tak, zda bude možné nějak skloubit zkušenosti s tímto modelem s daty, které přichází od zařízení sledujících samotné Slunce. Velké naděje se kladou do sondy Parker, která má ještě velký kus práce před sebou. Třeba se ale v dohledné době dozvíme, co způsobuje tak obrovské rozdíly teplot v různých výškách nad povrchem naší hvězdy. 
 


reklama