reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda Parker započala druhý oblet kolem Slunce, jak si vede?

1.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Sonda Parker započala druhý oblet kolem Slunce, jak si vede?
Sluneční sonda Parker se ihned po vypuštění ze Země vydala na vysoce eliptickou dráhu kolem Slunce. Do nejbližšího bodu dospěla již v minulém roce a nyní už započíná druhý oblet, aby se připravila opět ponořit do sluneční koróny. 
Už prvního listopadu roku 2018 se sonda Parker poprvé dostala do perihelia své oběžné dráhy, čili do nejbližšího bodu na dráze kolem Slunce. Svou dráhu bude přitom postupně "utahovat" tak, aby se ke Slunci dostávala postupně blíže a blíže. A že se nyní už mohla pochlubit tím, že započala už druhý oblet kolem Slunce, je zřejmé, že to není žádný vesmírný šnek. Ve skutečnosti je to dosud nejrychlejší sonda, jakou lidstvo kdy sestrojilo, takže je rychlejší než New Horizons, která nyní také plní stránky médií. 
 
 
Parker to má ale také mnohem jednodušší, když může využít gravitaci samotného Slunce, zatímco New Horizons ji naopak musí překonávat na cestě ven z našeho systému. 
 
Co se týče stavu sondy Parker, pak ta je považována od 1. ledna za plně funkční i se všemi systémy na palubě. Už nějakou dobu také posílá prostřednictvím Deep Space Network data, která nasbírala během prvního průletu kolem Slunce a dosud NASA získala více než 17 GB. Sonda však nasbírala daleko více dat a bude trvat ještě pár měsíců, než si je NASA všechny stáhne a uvolní paměťové banky pro druhé ponoření do sluneční koróny. To by se mělo stihnout tak akorát, než Parker dospěje do dalšího perihelia, a to 4. dubna. 
 
NASA celkem plánuje 24 průletů kolem Slunce, takže tato mise bude trvat řadu let, během nichž se Parker postupně odváží do čím dál větší blízkosti, a to až na vzdálenost pouhých 6,1 milionů kilometrů, což je asi 9,5x blíže než Merkur. V dubnu však Parker kolem Slunce proletí ještě ve vzdálenosti 24 milionů kilometrů. 
 
aktuální pozice Parker Solar Probe 
 
Dle aktuálních informací je tedy Parker plně funkční a pohybuje se ve vzdálenosti 0,93 AU od Slunce, čili téměř stejně daleko, jako je i Země, a to rychlostí 17,38 km/s vzhledem ke Slunci, přičemž tak pomalu tato sonda během své mise už nikdy nepoletí. A jak je vidět, Země samotná je nyní téměř na opačné straně od místa, odkud sonda startovala a kde se nyní pohybuje, neboť start proběhl loni v srpnu. Komunikace se sondou tak probíhá na vzdálenost 1,67 AU. 
 


reklama