reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vesmírná předsevzetí, anebo co se chystá na příští rok?

29.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Vesmírná předsevzetí, anebo co se chystá na příští rok?
Na závěr letošního roku se můžeme podívat na to, co si pro nás vesmírné agentury chystají pro ten příští. Odstartují v něm mise pro studium Slunce či Merkuru a novinky má také Boeing, Čínská vesmírná agentura i Indové. 
Podívejme se nejdříve na to, co si chystá evropská ESA a japonská JAXA za společný projekt. Jde o BepiColombo, který bude představovat vůbec první výlet těchto vesmírných agentur k planetě Merkur, jedné z nejméně probádané, a přitom tak blízké. Jak každý ovšem dobře ví, jde o planetu nejblíže Slunci, což znamená skutečně extrémní prostředí. Sonda tak bude muset snášet teploty od cca 430 °C až po minus 170 °C. Její výprava započne v příštím roce, ovšem až v roce 2025 dorazí k Merkuru, kde bude fungovat rok a možná dva, pokud bude mít štěstí. 
 
 
Čínská vesmírná agentura se zase opět chystá vydat na Měsíc, kam chce vyslat modul Chang’e 4. Ten je tak již čtvrtý v pořadí a představovat má velký technologický pokrok, neboť mise bude zahrnovat sondu obíhající Měsíc, přistávací modul a rover Yutu. Aktuálně je cílem odvrácená strana Měsíce, takže obíhající družice bude opravdu třeba pro zajištění spojení se Zemí, ovšem to se může ještě změnit. 
 
 
Boeing byl najat agenturou NASA ve snaze přijít s novými způsoby pro dopravu lidí do vesmíru, což je aktuálně pro Američany velice ožehavá otázka, jejímž jediným řešením stále zůstávají lodi Sojuz. Boeing si tak chystá svůj Starliner, který vidíte na následujícím obrázku. Ten má v příštím roce poprvé vynést lidi do vesmíru, přičemž v jeho schopnostech bude vynést až sedm lidí vedle zásob. V rámci prvního letu ale má startovat čtveřice astronautů, kteří poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici. Čili pokud vše půjde dobře, NASA bude mít brzy alternativu pro Sojuzy a pokud ne, ještě jsou tu v záloze lodi Dragon firmy SpaceX. 
 
 
ESA má ještě další želízko v ohni, a to Solar Orbiter (SoIO), jehož název je všeříkající. Dostane se blízko ke Slunci, odkud bude sledovat různé procesy, které na něm probíhají. Sonda už měla startovat letos, ale dle hesla dvakrát měř a jednou řež byla její mise pozdržena. Jde také jen o "malou" součást velkého desetiletého Cosmic Vision Program.
 

Příští rok bude také příznivý pro vypuštění rakety k Marsu a NASA toho chce využít prostřednictvím sondy Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport - na obrázku nahoře). Nejde o rover, ale o přistávací stacionární modul, který má pomoci zjistit, jak byla tato planeta stvořena. Bude zkoumat její vnitřek, sledovat rozdílůy v teplotách a také případnou seismickou aktivitu. 
 
Indická vesmírná agentura ISRO pošle v příštím roce do vesmíru Chandrayaan-2, který stejně jako první model poletí k Měsíci a plán je velice podobný čínksému Chang’e 4, takže zahrnuje družici, přistávací modul a rover. Družice bude mít za úkol mimo jiné vytvořit 3D mapu povrchu Měsíce. 
 
 
Je slušná šance, že některé tyto výpravy budou pozdrženy a my dnes už víme, že mezi ně bohužel nebude patřit vypuštění vesmírného James Webb Space Telescope (JWST - na obrázku nahoře), který měl původně letět v říjnu 2018, ale nyní už se mluví o březnu až červnu 2019. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama