reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teleskop Jamese Webba prošel mrazivým testem ve vakuu

27.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Teleskop Jamese Webba prošel mrazivým testem ve vakuu
Ve stínu Země jej rozhodně nečekají pokojové teploty, a tak musel být James Webb Space Telescope (JWST) podroben tříměsíční zkoušce, která měla za úkol ověřit, zda dokáže bez úhony přežít ve vzduchoprázdnu při teplotách hluboko pod nulou.
Při sledování vývoje stavby teleskopu JWST jsme si tak dali na řadu měsíců pauzu. V jejich průběhu byl připravován na důležitou zkoušku odolnosti vůči vzduchoprázdnu a velice nízkým teplotám. V komoře A Johnsonova vesmírného centra americké NASA byl testován při teplotách kolem 40 K, čili minus 233 °C. V těchto podmínkách, které budou po vynesení do vesmíru jeho denním chlebem, musel vydržet více než 90 dní a nyní má tuto zkoušku za sebou. 
 
 
Nicméně dříve se uvádělo, že JWST poletí do vesmíru již na konci příštího roku, přičemž dnes už zdroje mluví o naplánovaném termínu na polovinu roku 2019, takže nejdříve za rok a půl. Je ale samozřejmě lepší start pozdržet pro zajištění nezbytných kontrol, než riskovat, že bude do vesmíru vynesen kus šrotu v ceně 8,8 miliard dolarů. JWST navíc nebude umístěn v blízkosti Země, kde by mohl být relativně snadno přístupný k opravě, jako to vyžadoval Hubbleův teleskop, jenž by bez adaptace své optiky provedené přímo na oběžné dráze nemohl správně pracovat. JWST bude obíhat v druhém libračním bodu v závěsu za Zemí, která jej bude stínit od Slunce a tento bod je od nás asi 4x dále než Měsíc. 
 
 
V průběhu kryotestu byl teleskop i jeho integrovaný věděcký modul OTIS podrobně sledován infrakamerami i tepelnými senzory a prováděna byla řada testů. My jsme o tomto testu informovali už na začátku května, takže při něm mohlo vzniklout nějaké zdržení, kvůli němuž byl dokončen až nyní v listopadu, ovšem jak už bylo řečeno, samotný test byl velice náročný. Už jen příprava byla nesnadná, neboť bylo nutné testovací komoru dokonale vyčistit od jakéhokoliv materiálu, který by se mohl v nízkém tlaku vypařit a pak kondenzovat na povrchu teleskopu a poškodit jej.
 
Stejně tak zchlazení komory nebylo skokové. Právě naopak, zabralo celý měsíc. Tato komora využila pro vytvoření tak nízkých teplot dvě uzavřené vrstvy. Do vnější byl napumpován kapalný dusík a do vnitřní pak podchlazené helium, ale ještě stále v plynné formě, neboť teplota helia v kapalné formě je nižší než -233 °C. Testovací zařízení bylo také samo podrobeno drsné zkoušce, když se Houstonem prohnal hurikán Harvey, ale testy samotné to naštěstí nenarušilo. 
 
 
Nyní JWST poputuje do firmy Northrop Grumman Aerospace Systems, kde v jejím kalifornském zařízení v Redondo Beach bude usazen na základovou platformu se slunečním štítem. 
 
Zdroj: Space.com


reklama