reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: Finalisté soutěže NASA ukazují své návrhy obydlí na Marsu

1.8.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Video: Finalisté soutěže NASA ukazují své návrhy obydlí na Marsu
Jak pokračuje boj o nejlepší obydlí určené pro nehostinné podmínky na povrchu Rudé planety? NASA jmenovala pět nejlepších týmů, které se dostaly do finále soutěže. Tito finalisté své návrhy základen představují i ve videích. 
Národní úřad pro letectví a kosmonautiku vyhlásil soutěž o nejlepší příbytek na Marsu vyrobený 3D tiskem. Soutěž 3D-Printed Habitat Challenge odstartovala už v roce 2015 a jejím cílem je vybrat to nejlepší obydlí pro Rudou planetu ještě před tím, než na ni poprvé vstoupí lidská noha - pokud by astronauti na nehostinném Marsu chtěli zůstat déle, základna bude potřeba. 
 
NASA nyní vybrala pět nejlepších, jejichž projekty vypadají nejvíce zajímavě. Tito finalisté vytvořili virtuální modely svých navrhovaných příbytků a každý z nich představili i ve videu. NASA nejlepší týmy vybírala společně s partnerem projektu, Bradley University v Illinois, z 18 prací pomocí speciálního softwaru. 
 
Software vyžadoval od jednotlivých týmů i nejrůznější detailní informace o návrzích, aby bylo zajištěno, že stavby skutečně vydrží nehostinné podmínky na Rudé planetě. Tvůrci tedy museli uvádět data o tloušťce stěn, vytápění a třeba i těsnění - pro dům na Marsu nestačí zajímavý vzhled. 
 
Jedním z nejlépe hodnocených týmů byl Zopherus z Arkansasu, který se inspiroval biologií na Zemi. Ten předvedl obydlí vybudované pomocí pohyblivé 3D tiskárny, jíž mohou robotické rovery dovážet materiály pro stavbu z okolí. 
 
 
Dalším z týmů byl AI SpaceFactory z New Yorku, který se představil s jejich konceptem pojmenovaným MARSHA (Martian Surface Habitat). Toto vysoké cylindrické obydlí má zajistit maximální využití prostoru. 
 
 
Třetím týmem ve finále se stal Kahn-Yates z Jacksonu v Mississippi. Příbytek je vybaven průsvity, které propustí dovnitř žádané světlo. Tým kladl důraz i na to, aby jejich stavba byla zároveň opravdu pevná a odolávala velkým prachovým bouřím na Marsu. 
 
 
SEArch+/Apis Cor z New Yorku vytvořil návrh stavení, které umožní světlu dostat se dovnitř, ale zároveň zajistí silnou ochranu proti radiaci. 
 
 
Pátým týmem je skupina z Northwestern University z Illinois. Tvůrci chtějí, aby byla stavba co nejjednodušší. Jejich návrh má tvar kupole, ta se bude tisknout podle nafukovacího základu. 
 
 
Všech pět finalistů čeká ještě další a doposud nejtěžší výzva. Nyní musí sami dokázat, že jejich návrhy je možné 3D tiskem i zrealizovat. Autonomní 3D tiskárny musí zvládnout vytvořit skutečné obydlí ve třetinové velikosti návrhu. Mezi pět nejlepších týmů se rozdělí finanční odměna v celkové výši 100 000 dolarů, což je v přepočtu přibližně 2 200 000 korun. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama