reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Virgin Galactic otestovala raketový motor a je o krok blíže vesmírné turistice

9.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Virgin Galactic otestovala raketový motor a je o krok blíže vesmírné turistice
Společnost Virgin Galactic provedla první test svého raketového motoru přímo za letu, a tak je mnohem blíže svému cíli vozit turisty na krátké návštěvy vesmíru. Ty už tak budou dostupné pro "běžné milionáře". 
Test byl proveden s využitím prototypu známého jako SpaceShipTwo VSS Unity, který vůbec poprvé úspěšně za letu zažehl svůj raketový motor, díky němuž se dostal během půl minuty na rychlost mach 1,87 (cca 2300 km/h), což rozhodně nepředstavuje celé jeho možnosti, neboť obsluha neměla za úkol jej hnát k limitu jeho možností. 
 
 
Let byl proveden 5. dubna a začal stejně jako předchozí testy, takže VSS Unity se nejdříve podvěšena pod mateřským letounem dostala do výšky 13,7 km, ale namísto toho, aby pak zahájila klouzavý sestup, zažehla motor. Ten využívá pevné raketové palivo a oxid dusný a díky jeho výkonu může VSS Unity zamířit vzhůru pod velice strmým úhlem 80 stupňů. 
 
V tomto případě byl ale motor brzy vypnut, takže raketový kluzák se dostal do výšky přesně 84.271 stop, čili 25,7 km. To je stále hluboko pod Kármánovou hranicí, která představuje mezinárodně uznávanou hranici vesmíru a je ve výšce přesně 100 km nad zemí. SpaceShipTwo je však navržena tak, aby tuto hranici překonala o cca 10 kilometrů a šest pasažérů se dvěma piloty se tak dostalo už do vesmírného prostoru, než začnou opět padat k zemi. 
 
 
Při testu 5. dubna se VSS Unity dostala do výšky 15 kilometrů, než do úhlu 60 stupňů sklopila své dvě ocasní části. Díky tomu může zbytek lodi brzdit o atmosféru tak, že padá v poloze naplocho. Po zpomalení už se ocasní části zase vrátí do výchozí polohy, aby mohl nastat konečný klouzavý sestup na runway. Právě předčasné sklopení ocasních částí vedlo k tomu, že se v roce 2014 zřítila předchůdkyně Unity, a sice VSS Enterprise a zabil se jeden ze dvou pilotů. 
 
Pasažéři, kteří si připraví 250.000 dolarů, se mohou těšit na životní zážitek z krátkého výletu do vesmíru, který bude zahrnovat také několik minut stavu beztíže, což ale zajistí volný pád. Svůj lístek si už zamluvily stovky lidí, kteří čekají na to, až bude SpaceShipTwo připravena a vyjede z továrny The Spaceship Company vlastněné firmou Virgin. Samotná Virgin Galactic nyní analyzuje data z posledního testu, ale předběžně uvádí, že ten značí počátek finální fáze testování. 
 


reklama