reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vychází open-source vektorový editor Inkscape 1.0 s podporou HiDPI

6.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Vychází open-source vektorový editor Inkscape 1.0 s podporou HiDPI
Po 16 letech vývoje a 3 letech od poslední verze konečně vychází open-source vektorový editor Inkscape 1.0. Vylepšuje funkce, zavádí podporu HiDPI a k dispozici je nejen pro Linux a Windows, ale i macOS.
Pokud jste někdy kreslili vektorovou grafiku a nechtěli jste platit nemalé částky za Adobe Illustrator nebo i levnější placený software, byla zde už od roku 2004 možnost využít open-source aplikaci Inkscape. Ta je poměrně solidním bezplatným vektorovým editorem. Od verze Inkscape 0.92 uplynuly už tři roky a nyní tu máme konečně verzi Inkscape 1.0. A počet vylepšení opravdu není malý. K dispozici je v 88 různých jazycích a využívá uživatelského rozhraní GTK+3, které nově podporuje HiDPI monitory. Nová aplikace je k dispozici pro Linux, Windows i Apple macOS.
 
Inkscape 1.0
 
Zajímavostí jsou Live Path Effects (LPE) obsahující např. různé čmáranice, power strokes (měnící se šířku okrajů objektů) a spoustu dalších. Plátno lze nyní rotovat, zrcadlit, funkce pera nyní dokáže reflektovat dotyková pera a míru tlaku. Máme tu i funkce převodu bitmapy na vektory. Tvůrci také zlepšili přichytávání objektů, měření a zobrazování délky čar (výborné pro technické výkresy), kružnice lze nyní vytvářet i zadáním tří bodů nebo středu a jednoho bodu na kružnici.
 
Exportované PDF soubory mohou mít nyní hypertextové odkazy, je zde i lepší podpora písem kompatibilních s internetovými prohlížeči. Máme tu i tmavý režim a další možnosti úpravy stylů aplikace (jednobarevné nebo barevné ikonky...). Nyní je jen otázkou, jak moc budou novinky fungovat a zda nepřestalo fungovat něco, co pracovalo bezproblémově v minulých verzích. Osobně jsem našel hned dva bugy u funkcí, které často používám (naštěstí ne zásadní a jdou obejít). I když tvůrci slibují vyšší výkon, na mém počítači je nová aplikace bohužel pomalejší.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama