reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyplatí se mechanické klávesnice? Jak si vybrat?

23.1.2015, Jan Vítek, článek
Vyplatí se mechanické klávesnice? Jak si vybrat?
Nabídka mechanických klávesnic na trhu se neustále rozšiřuje, přibývají noví výrobci, ale ceny v podstatě zůstávají stejné. Má tedy smysl si takovou klávesnici pořídit, když membránová klasika je desetkrát levnější? A podle čeho si vybírat?
Nyní se už v krátkosti podíváme na nabídku mechanických klávesnic na našem trhu. Nebudeme však zmiňovat všechny výrobce, pouze vybrané se zajímavou nabídkou. Však mechanické klávesnice již vyrábí kde kdo, a svůj model má i společnost Asus, pak A4Tech, kterou máme spojenou spíše s low-endovými periferiemi a najdeme i model od nepříliš známé značky Natec.


Cooler Master


Společnost s velmi bohatým porfoliem, jemuž se na našich stránkách často věnujeme, je Cooler Master, který prodává své modely také pod herní značkou CM Storm. Ten také v minulém roce představil svůj první model s hybridními kapacitními tlačítky, čili recenzovaný CM Storm Novatouch TKL. Jde o klávesnici, která postrádá numerickou část (to má i v označení, neboť TKL znamená Tenkeyless). Její cena je však kolem 4700 Kč. Osobně nejsem přesvědčen, že se taková klávesnice v konkurenci modelů s Cherry MX vyplatí.





Touto konkurencí může být třeba i model CM Storm Quick Fire Rapid-i, který má v podstatě stejné zpracování, nabízí několik typů tlačítek Cherry MX (u nás však většinou univerzální Brown) a navíc má i podsvícení. Tato klávesnice přitom přijde téměř na polovinu ceny Novatouch TKL a pokud si vybereme model CM Storm QuickFire TK Stealth, jehož specialitkou jsou popisky umístěné na přední straně kláves, zaplatíme ještě méně.





Pokud byste ale rádi něco většího, co bude vhodné i na hraní her, je tu např. model CM Storm Trigger-Z, v našich obchodech rovněž s Cherry MX Brown, který už nebyl okleštěn o numerickou část a navíc je podsvícen a dodává se k němu velká podložka pod zápěstí. Užitečné také mohou být jeho speciální programovatelné klávesy, které v počtu pěti najdete na levé straně.






Corsair


Vedle Cooler Masteru je firma Corsair dalším výrobcem herního hardwaru, který má v nabídce také mechanické klávesnice s Cherry MX. Z té můžeme zmínit především podsvícený model Corsair Vengeance K95, při jehož výrobě se firma už poučila z předchozích chyb. Je to velmi dobře vybavená klávesnice s 18 programovatelnými klávesami, jež už jsou v této verzi mechanické. Pak tu je užitečná podložka pod zápěstí, u níž se výrobce naštěstí nesnažil o nějaký zajímavý tvar. A v horní liště se nachází multimediální tlačítka s ovladačem hlasitosti ve stylu kolečka myši a zmínit můžeme i průchozí konektor rozhraní USB, k němuž můžeme připojit třeba flash disk. Za takovou výbavu si ale výrobce také nechá zaplatit a pokud si vyberete model Vengeance K95 RGB, bude cena ještě podstatně vyšší.





Pokud byste tedy raději něco levnějšího, i když méně vybaveného ve stylu Vengeance, pak je tu Corsair Gaming K70, u nás s Cherry MX Red, jež přímo vychází z modelu K95, ale postrádá především přídavná programovatelná tlačítka. Jinak jde ale o plnohodnotnou klávesnici s červeným podsvícení, které můžeme u každé klávesy nastavit zvlášť. Tento model ale také nepatří mezi nejlevnější, ale to žádný od firmy Corsair.






Cherry


Německá společnost Cherry nedodává na trh pouze svá mechanická tlačítka, ale také hotové klávesnice. Jednou z nich je model Cherry MX-Board 3.0, jenž vypadá jako nízkoprofilový, i když ve skutečnosti využívá ta samá tlačítka Cherry MX se 4mm zdvihem jako ostatní výrobci. Rozdíl je v tom, že klávesy jsou zapuštěny hlouběji v těle klávesnice a vystupují nad ní právě pouze o ony 4 mm. Díky tomu bude tato klávesnice více vyhovovat těm uživatelům, kteří jsou zvyklí na nízkoprofilové notebookové klávesnice a to samé vyžadují i po desktopových.





Pokud ale máte zájem o klasiku ze staré školy, pak z nabídky firmy Cherry je velmi oblíbený model G80, který nám může připomenout nesmrtelnou klasiku IBM Model M. Ovšem klávesnice značky Cherry jsou často dostupné jen v německé verzi, takže je třeba se informovat, zda není k dispozici případně i anglická. Co se týče českých, pak na ty můžeme zapomenout a eventuelně si vypomoci sami, třeba zakoupením nalepovacích.



 
reklama