reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cherry MX-Board 3.0: kvalita z Německa

29.10.2014, Jan Vítek, recenze
Cherry MX-Board 3.0: kvalita z Německa
Tedy ne tak úplně z Německa, neboť i tato klávesnice je vyrobena v Asii, ale která periferie dnes není. Nicméně společnost Cherry je výrobcem známých tlačítek Cherry MX a vyrábí i celé klávesnice. My se na jednu takovou dnes podíváme.
Kapitoly článku:
My si dnes tedy na našich stránkách poprvé představíme společnost Cherry v recenzi, pokud tedy nepočítáme recenze mechanických klávesnic používajících její tlačítka Cherry MX. Ačkoliv samotná klávesnice je vyráběna v Číně, dle informací výrobce dochází v Německu k následné kontrole kvality a výrobě tlačítek Cherry MX. Klávesnici Cherry MX-Board 3.0 můžeme zakoupit ve 4 provedeních s tlačítky Cherry MX Black, Red, Brown a Blue, čili jde o dvoje s lineárním stiskem a dvoje s výraznější hmatovou odezvou.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice k nám přišla v papírovém obalu, který odhalí, že je vybavena tlačítky Cherry MX s pozlacenými kontakty. Na zadní straně obalu se dočteme o nabízených funkcích klávesnice, jako je N-key rollover, výdrži tlačítek nebo možnosti deaktivovat klávesy Windows.



Model
Cherry MX-Board 3.0 (G80-3850LYB)
Rozměry
446 x 158 x 28 mm
Hmotnost
830 gramů
Klávesy apod.
tlačítka Cherry MX Red
popisky vytvořené laserem
4 speciální klávesy
možnost deaktivace kláves Windows
Rozhraní
USB
1,8metrový kabel
N-key rollover
Ostatní modely
další verze s tlačítky Cherry MX Black, Blue a Brown

Specifikace nám neřeknou nic moc zajímavého. Stojí se pozastavit u proklamované funkce N-key rollover, kteréžto označení obvykle říká, že klávesnice dokáže rozpoznat libovolné množství najednou stisknutých kláves. Výrobce ale na stránkách dodává, že zde je maximem 14 kláves, čili správné pojmenování by mělo být 14-key rollover. Prakticky to ale pochopitelně nemá význam, když máme stejně jen deset prstů a i tak by snad každému stačil i 6-key rollover.

Dále se dozvíme o čtyřech speciálních klávesách, na něž se blíže podíváme dole. Funkcí jedné z nich pak je deaktivace kláves Windows, což obvykle nabízí herní klávesnice, ovšem Cherry svou MX-Board 3.0 takto neprofiluje. Mluví o ní jako o "profesionální klávesnici pro rychlé a přesné psaní".


Zpracování klávesnice


Asi jste si již všimli, že testovaná klávesnice Cherry MX-Board 3.0 dorazila v německém provedení. Přeci jen jde o novinku na trhu, takže česká verze ještě nebyla připravena, ale chystá se. Prozatím se tedy musíme spokojit s touto verzí, jejíž rozložení kláves tak úplně nemusí odpovídat tomu, s čím nakonec přijde česká. Jde především o klávesy Shift, Enter a Backspace.


- klikněte pro zvětšení -

Jinak je ale rozložení kláves standardní, tedy až na dvě drobnosti. Nad numerický blok přibyly ony zmíněné čtyři speciální klávesy a také je mezi jednotlivými bloky kláves méně volného místa než obvykle, což by mohlo přispět k více překlepům, zvláště když jste zvyklí na klasiku.



Zpracování klávesnice ničím nepřekvapí. Její tělo není tak tuhé a odolné jako u jiných mechanických modelů, do nichž výrobci přidávají silné kovové výztuhy, ale díky tomu je i lehčí. A pokud do své klávesnice neplánujete často vztekle bušit, rozhodně by měla vydržet velmi dlouho. Důležité je, že se při psaní neprohýbá a že má pevné vyklápěcí nožky pro nastavení sklonu. Ze stránek se nakonec dozvíme, že kovová výztuha je zde také, ale evidentně ne tak silná.



Hlavní část klávesnice má tedy běžné rozmístění kláves, přičemž cestovatelská klávesa, na níž by u české verze bylo zpětné lomítko a roura, se ocitla vedle levého Shiftu. Ten se tak kvůli ní zmenšil, ale díky tomu zase máme velký Shift napravo, stejně jako Backspace a dvouřádkový Enter.



Numerická klávesnice nad sebou v tomto případě nemá kontrolky přepínačů Caps Lock, Scroll lock a Num Lock, ale čtyři další tlačítka. Jejich funkce jsou jasné už z popisků. Tři ovládají zvuk a jedno poslouží k vypnutí kláves Windows.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice vyfocená zespoda ukáže svůj jasně červený štítek, jenž bude dobře ladit se stejnobarevnými gumovými trojúhelníky, jež si můžeme nalepit do vyznačených míst. Tím získáme klávesnici, která se na kluzkém povrchu ani nehne. Pokud ale zvedneme zadní nožky tak, aby plocha kláves měla alespoň nějaký sklon, budou nám muset posloužit pouze dvě přední gumové nožky (i když ne tak docela, viz příslušenství dole). Vedle nich ještě můžete pozorovat podlouhlé otvory, které poslouží k přichycení podložky pod zápěstí. Ta ale není standardním příslušenstvím tohoto modelu.


- klikněte pro zvětšení -

Na fotografiích není vidět žádný kabel. To proto, že je odpojitelný a jeho konektor mini USB je umístěn ve středu horní hrany klávesnice hned za logem výrobce.


- klikněte pro zvětšení -

Zatím ještě nepadlo ani slovo o profilu kláves. Ten je nejlépe patrný při pohledu z boku a ukazuje se, že tato klávesnice je někde mezi klasickou desktopovou a nízkoprofilovou. To ale neznamená, že se bude lišit samotný zdvih. Ten je stále určován typem tlačítek a Cherry MX Red mají i zde své obvyklé 4 mm. Jde spíše o to, že v tomto případě klávesy zajedou přesně na úroveň okolního povrchu. Osobně se mi tento systém zamlouvá, protože klávesnice je díky tomu celkově nižší a nás to nenutí zvedat ruce a prsty tak vysoko. Zde je každý milimetr navíc znát.




Příslušenství


Dodávané příslušenství se skládá z nezbytného 180cm USB kabelu pro připojení klávesnice, pak je tu vícejazyčný manuál, kdybychom snad z nějakého důvodu něco nevěděli a pak firma Cherry do balení přidala i zmíněné velké červené nalepovací protiskluzové podložky. V malém sáčku se nachází také měkké podložky, ale už daleko menší a určené k nasunutí na konce výklopných nožek.

reklama