reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobu v TSMC narušila nekvalitní chemikálie

29.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Výrobu v TSMC narušila nekvalitní chemikálie
Výrobu v továrně Fab 14B firmy TSMC značně narušilo použití podřadných chemikálií, které způsobily, že na deset tisíc waferů vyjelo z linek značně poškozeno, respektive s výrazně sníženou úrovní výtěžnosti. 
Tato situace zasáhla také celkem čtrnáct zákazníků firmy TSMC, mezi něž patří také NVIDIA, MediaTek, Huawei a další světově známé firmy. ET Today informuje, že důvodem tohoto výpadku kvality bylo použití podřadných, anebo snad špatně označených chemikálií, které se uplatňují ve výrobě. 
 
 
Společnost TSMC tak vyrobila na deset tisíc waferů, než s problému někdo všiml a ihned poté byly postižené linky zastaveny, vadný materiál identifikován a vyloučen z výroby. To si vyžádalo vyčištění strojů, a tedy i čas, po který dané linky stály. 
 
Firma přesto hodlá oněch deset tisíc waferů otestovat, respektive otestovat čipy na nich a využít ty, které byly vyrobeny bezchybně. Jak už bylo uvedeno, snížena byla pouze výtěžnost, takže řada jednotlivých čipů by měla být ještě použitelná. 
 
Další podrobnosti má server DigiTimes, který uvádí, že se to týkalo konkrétně linek pro výrobu 12nm a 16nm čipů ve zmíněné Fab 14B. TSMC pak měla uvést, že se byla na vině dodávka fotorezistivního materiálu od dlouhodobého dodavatele, s nímž nebyly dosud žádné problémy. Nyní budou zákazníci upozorněni na případné zpoždění dodávek, ale jinak nemá tento problém citelně narušit celý byznys TSMC, která předpokládá, že dodrží předpoklad svých tržeb pro aktuální kvartál. 
 


reklama