reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výzkumníci přišli s parou poháněnou vesmírnou sondou. Opravdu

15.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Výzkumníci přišli s parou poháněnou vesmírnou sondou. Opravdu
Věk páry může být možná oficiálně za námi, ale sonda WINE ukazuje, že se i tak může dostat do kosmického věku a navíc do kosmu samotného. Jedná se navíc o prototyp zařízení, které by si mohlo samo doplňovat palivo. Tedy spíše vařivo.
Pokud jde o parní pohon, vesmírná sonda by jej pochopitelně nevyužívala pro roztočení kol nebo snad vrtule, ale prostě jako reaktivní pohon. Z toho je jasné, že půjde prostě o zahřívání vody, tvorbu páry a její vypouštění skrze trysku. A to nemusí být zase tak neefektivní a nereálný pohon, ostatně sílu páry demonstroval i Mike Hughes, který se nechal svou parní raketou vystřelit do výšky stovek metrů. 
 
 
Novou sondu vymysleli na University of Central Florida (UCF) jako zařízení, které by mohlo čistě teoreticky zkoumat  "donekonečna" nějaké vesmírné těleso. Jde konkrétně o to, že by si mohla sama shánět pohonné médium, čili prostě vodu, a to z různých vesmírných těles. Na to se spoléhají i jiné technologie, které vyvíjí také NASA, a to pro získávání paliva z půdy na Marsu. V jejím případě ale jde o to, že by se pak voda rozložila na kyslík a vodík, což je náročný proces, který v případě sondy WINE (World Is Not Enough) odpadá. 
 
Sonda WINE by tak mohla doletět k asteroidu, jenž prokazatelně obsahuje vodu a zakousnout se do něj pomocí svých přístrojů pro její dolování. S využitím páry pak může po takovém asteroidu střídavě poskakovat a shánět další vodu. Nejde tak o to, že by se s využitím parních trysek vydala prozkoumat celou Sluneční soustavu, to skutečně ne, ale pro hopsání po malém tělesu by to dle počítačových simulací mělo bohatě stačit. 
 
Vedle vody je však potřeba ještě energie a tu může sonda ve vnitřních částech soustavy získat ze solárních panelů a ve vnějších pak pomocí radioizotopového termoelektrického generátoru (RTG), jaký mají třeba sondy Voyager nebo vozítko Curiosity na Marsu. Nicméně by to v podstatě ani nemusel být samotný RTG, ale jen tepelná energie z radioaktivního materiálu, kterou až samotný generátor mění v elektřinu. 
 
Projekt WINE mimochodem vyvstal z programu NASA Small Business Technology Transfer, který má za úkol zajistit spolupráci mezi akademickým sektorem a průmyslem na vývoji budoucích technologií. I když je otázka, zda je v tomto případě slovo "budoucí" vhodné. 
 
Zdroj: UCF Today


reklama