reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výzkumníci ze Stanfordu našli dva slibné materiály jako náhradu křemíku v čipech

14.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Výzkumníci ze Stanfordu našli dva slibné materiály jako náhradu křemíku v čipech
Elektroinženýři ze Stanfordské univerzity ohlásili, že identifikovali dva slibné polovodičové materiály, které mají nabízet stejné, nebo právě ještě lepší vlastnosti než křemík. Jde tak o možnost dosažení ještě jemnějších okruhů. 
Nalezení náhrady za křemík, která by umožnila vyrobit čipy, na něž se vměstná více tranzistorů, je lék, který by dokázal ještě více prodloužit platnost Mooreova zákona, jakkoliv pokřivený a pozměněný už dnes je. Selenid hafničitý (HfSe2) a selenid zirkoničitý (ZrSe2) mají umožnit, aby se tvořily datové spoje o tloušťce pouhé tři atomy, čili 0,66 nm. To je zcela za možnostmi křemíku. 
 
 
Docent Eric Pop s dr. Michalem Mleczkem zveřejnili příslušnou studii v Science Advances, kde popsali svou práci na těchto nových materiálech a začali s tím, jak důležitá je rez. Zde jde ovšem o rez v podobě oxidu křemičitého a jeho nezbytnosti jako "nativního" izolantu, přičemž selenid hafničitý a selenid zirkoničitý na tom mají být v tomto ohledu ještě lépe jako high-K izolanty, což umožní pracovat s nižším napětím, než je možné s křemíkem a jeho oxidem. 
 
Navíc jsou na tom nové materiály přinejmenším stejně dobře s ohledem na energii, která je nutná k sepnutí tranzistoru a především je tu ona zmíněná vlastnost, že díky nim je dle výzkumníků možné tvořit elektrické okruhy s tloušťkou pouze tří atomů, což není ani celý nanometr. Aktuálně je přitom pro existující křemíkové technologie vnímáno jako limit rozlišení 5 nm, což možná bude ještě upraveno, ale pod 1 nm nemají šanci se dostat, neboť pak už nastávají zcela nevhodné změny v tom, jak se daný materiál chová. 
 
Ovšem jako obvykle, Mleczko a Pop se shodují na tom, že k praktickému nasazení nových materiálu existuje ještě dlouhá cesta, přičemž ta schůdná bude zahrnovat spíše kombinaci nových a starých technologií a materiálů. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama