reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD uvedl MC EU321, vestavěný disk s 96vrstvými čipy

14.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
WD uvedl MC EU321, vestavěný disk s 96vrstvými čipy
Společnost Western Digital představila nový iNAND disk MC EU321 s UFS 2.1 rozhraním nejen pro mobilní zařízení a výkonem klasických SSD disků. Novinka je postavena na 96vrstvých 3D paměťových čipech.
V nabídce paměťových produktů společnosti Western Digital se objevil nový flash disk MC EU321. Ten najde využití zejména jako vnitřní paměť tabletů nebo smartphonů, může být ale použit i jinde, kde má být velká a rychlá vestavěná paměť (některé notebooky, VR headsety,...). Využívá tedy rychlého rozhraní UFS 2.1 a vyrábí se v BGA balení, tedy jako čip s rozměry 11,5×13×1,0 mm určený pro napájení na základní desku příslušného zařízení. Vevnitř jsou pak použity 96vrstvé 3D NAND paměťové čipy.
 
Western Digital MC EU321
 
Maximální rychlost sekvenčního čtení má dosahovat 800 MB/s, u zápisu je to pak stále solidních 550 MB/s. V případě náhodného čtení a zápisu můžete počítat s 50, resp. 52 tisíci IOPS. Pro dosažení vysokého výkonu je zde použit SmartSLC 5.1 (iNAND) buffer. Ten má dle výrobce současně pomáhat potlačovat fragmentaci dat v době, kdy se disk nevyužívá a zajistit tak vysoký výkon i v případě, že je téměř plný (flash disky by nicméně neměly být na fragmentaci dat citlivé jako klasické pevné disky).
 
Těmito rychlostmi tedy mobilním zařízením zajistí výkon klasických SSD disků z počítače. K dispozici bude v kapacitách od 32 GB do 256 GB. Kde přesně ale budou tato úložiště použita, se jen tak nedozvíme. V obchodě je nekoupíte, ale možná budou schována ve vašem příštím telefonu nebo tabletu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama