reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webb má plně vyladěnou optiku, přichází postupné zprovoznění přístrojů

29.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Webb má plně vyladěnou optiku, přichází postupné zprovoznění přístrojů
NASA oznámila, že Vesmírný teleskop Jamese Webba už má plně vyladěnou optiku, což znamená, že nyní už může začít proces postupného uvádění jeho přístrojů do provozu. Co se tedy nyní bude dít dál?
NASA tak dává na vědomí, že James Webb Space Telescope už má plně vyladěnou optiku a je tak konečně potvrzeno, že ta dokáže zajistit ostrý a čistý obraz. Nyní už tak může přijít na řadu postupné uvádění jednotlivých přístrojů do provozu. Jde tak o MIRI (Mid-Infrared Instrument), NIRCam, Fine Guidance Sensor (FGS) a Near-Infrared Slitless Spectrograph (NIRISS) pro pořizování snímků v různých vlnových délkách a pak je tu ještě spektrograf NIRSPEC. Ten ale také umí pro účely kalibrace a nalezení cílů pro sledování pořizovat celé snímky. 
 
 
Nyní tak už přichází další a poslední fáze zprovozňování Webbova dalekohledu, a sice "science instrument commissioning". Ta ovšem bohužel potrvá přibližně dva měsíce, takže stále platí, že Webb bude skutečně funkční až od začátku léta. 
 
NASA i ve své nové zprávě tvrdí, že optika Webbu je nakonec lepší, než jak si ji představovali i ti největší optimisté. Dozvídáme se také, že kvalita obrazu zaostřeného do senzorů jednotlivých přístrojů odpovídá fyzickým možnostem teleskopu dané velikosti. Jinými slovy, lepší už to být nemůže. To je důležitá informace i vzhledem k tomu, že v případě Hubbleova dalekohledu se optika zrovna nepovedla a nakonec musely být Hubbleu "nasazeny brýle", čili korekční optický mezičlánek, což zajistila raketoplánová mise. K Webbu by si ale nikdo jen tak zaletět nemohl a nejde přitom o to, že NASA už nedisponuje raketoplány, ale o to, že se tento teleskop pohybuje více než 4x dál od Země než Měsíc. 
 
 
Webb přitom už nyní ukazuje snímky, kde se to jen hemží objekty, přičemž v tu máme především hvězdy patřící do Velkého Magellanova oblaku, blízké trpasličí galaxie, ovšem pak tyto snímky plní i všudypřítomné galaxie. Ty jsou slovy Scotta Actona z Ball Aerospace, který měl na starosti ladění optiky Webbu, zkrátka všude. 
 
 
Přístroj MIRI se tu zaměřil konkrétně na IR záření přicházející z mezihvězdných mračen. 
 
 
NASA tak bude nyní postupně s přispěním specialistů zprovozňovat čtyři hlavní přístroje na palubě Webbu, což si vyžádá svůj čas, neboť tyto přístroje mají vlastní optickou výbavu, masky a filtry, takže je třeba všechno pečlivě vyzkoušet v různých kombinacích. 
 
 
Krom toho bude NASA ještě natáčením teleskopu na různé cíle testovat tepelnou stabilitu s ohledem na to, jak se bude měnit pozice slunečního štítu. Průběžně se pak bude monitorovat, zda tyto akce neovlivnily optický systém a případně se přistoupí ke korekcím. 


reklama