Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wi-Fi dostává nové značení, místo 802.11ax bude Wi-Fi 6

4.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Wi-Fi dostává nové značení, místo 802.11ax bude Wi-Fi 6
Označení síťových technologií je pro laiky dosti složité a jména jako IEEE 802.11ac mnohým nic moc užitečného neřeknou. Proto se přichází s novým značením bezdrátových sítí a místo 802.11ax tak budeme mít Wi-Fi 6.
Spousta technologií využívá hodně technických jmen, která jsou běžným smrtelníkům dosti nesrozumitelná. To se týká i Wi-Fi sítí, která využívají značení od Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Síťové standardy tak mají označení IEEE 802 a v případě Wi-Fi sítí jde o podtřídu IEEE 802.11. K tomu se přidávají písmenka, která pak označují rychlosti a pásma, na kterých tyto standardy běží. Pro běžné uživatele jsou tak kódy jako 802.11a/b/g/n/ac docela nesrozumitelné, byť se dá logicky předpokládat, že písmenka dále v abecedě znamenají lepší standard.
 
Wi-Fi 6 logo
 
Wi-Fi Alliance tomu nyní učinila přítrž a přichází s novým pojmenováním Wi-Fi sítí. Ty tak budou mít jednoduše jen jednu číslovku vyjadřující jejich generaci. Přejmenovány budou nicméně jen poslední tři standardy, 802.11n, 802.11ac a nově připravovaný 802.11ax. Předchozí verze "a", b", a "g" zůstanou bez přeznačení, ačkoli číslování začíná tak, jako by byly přeznačené.
 
Čtvrtá generace Wi-Fi IEEE 802.11n se tak nově stává Wi-Fi 4, 802.11ac se stává Wi-Fi 5 a připravovaná 802.11ax pak bude nově nést jméno Wi-Fi 6. Tento nový standard pak má přinést vyšší datovou propustnost (první prototypy zařízení dosáhly až 11 Gb/s), měl by si také lépe poradit s větším množstvím současně připojených zařízení, hovoří se také o nižší spotřebě. Využívá modulaci 1024-QAM, která by sama měla přispět k o 25 % vyšší propustnosti ve srovnání s 256-QAM u Wi-Fi 5 (802.11ac). Technologie MU-MIMO pak nově funguje duplexně (u Wi-Fi 5 jen u downlinku). Finální verze nového standardu se očekává v příštím roce, nicméně už nyní se objevují první kusy hardwaru, které podporují nynější verzi specifikací.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.