reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 1.0 z roku 1985 je k mání na eBayi i s poděkováním Billa Gatese

13.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 1.0 z roku 1985 je k mání na eBayi i s poděkováním Billa Gatese
V nabídce služby eBay se objevila zajímavá sběratelská rarita, a to originální krabicová verze systému Windows 1.0 na ještě 5,25" disketách, kterou podepsal Bill Gates. Stalo se tak v roce 1985, kdy tento systém vstoupil na trh. 
V roce 1985 jsme mohli v kinech vidět film Vesničko má středisková a pochází z něj také pohádková klasika S čerty nejsou žerty, potřetí byl zvolen prezidentem Gustáv Husák a do provozu byl uveden první blok Jaderné elektrárny Dukovany. Lidé v ČSSR ale i jinde spíše nezajímalo, že byla také na trh uvedena první verze operačního systému Windows, ze kterého se postupně stal celosvětově známý produkt, jenž je pevně spojen se světem PC. A i když se nám tento svět aktuálně spíše zmenšuje požírán konkurečními mobilními zařízeními, stále je velice důležitý a rozmanitý, pokud tedy zrovna nejde o operační systémy, kde Windows naprosto dominují. 
 
 
I proto může mít první verze systému Windows v originální kopii podepsané samotným Billem Gatesem slušnou hodnotu, ať už jde o peněžní, nebo sentimentální. 
 
 
Bill Gates původnímu majiteli popřál, ať si Windows 1.0 užije a poděkoval za to, že přišel. Psal se tehdy 20. listopad roku 1985. Při jaké příležitosti bylo toto věnování napsáno? Dle dostupných informací šlo o setkání s průmyslovými analytiky a redaktory v Comdex Fall (Las Vegas), kterým bylo rozdáno přibližně sto kopií Windows 1.0. S věnováním se však nerozdávaly automaticky, ale pouze na požádání a dle původního majitele je pravděpodobné, že byla tehdy podepsána pouze tato jedna kopie, a to uvnitř uživatelského manuálu. 
 
 
Krabicová kopie Windows 1.0 je sice trošku oprýskaná, ale jinak kompletní s veškerými tiskovinami i se čtyřmi 5,25" disketami, na nichž je samotný systém, takže vzhledem ke svému stáří je v dobrém stavu. 
 
Na eBayi není tato raritka v nabídce v rámci aukce, ale s pevnou cenou 9.999 USD, takže kdo chce, může si ji ihned koupit. 
 
Zdroj: eBay


reklama