reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 InPrivate Desktop umožní bezpečné zkoušení aplikací

9.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 InPrivate Desktop umožní bezpečné zkoušení aplikací
Microsoft se chystá do operačního systému Windows 10 zabudovat zajímavou funkci, která nám umožní bez obav si vyzkoušet aplikaci, o jejíž nezávadnosti si nejsme úplně jistí. Jde o InPrivate Desktop. 
Dle zdroje aktuality ale s největší pravděpodobností půjde bohužel jen o funkci chystanou pro podnikovou verzi systému, čili Windows 10 Enterprise, o níž se zmiňuje server BleepingComputer. Ten také přinesl příslušný screenshot, na němž jsou zachyceny informace o požadavcích a instalaci této funkce.
 
 
Díky Microsoft Insider Feedback Hub se dozvíme, že potřebujeme Windows 10 Enterprise sestavení 17718 nebo novější, počítač musí mít v BIOSu aktitovaný Hypervisor, čímž se pravděpodobně míní zapnuté virtualizační technologie jako VT-d a pak potřebujeme alespoň dvoujádrový procesor, 4 GB RAM a 5 GB na disku. Samotná aplikace InPrivate Desktop je k dispozici ve zkušební verzi v Microsoft Store. 
 
InPrivate Desktop poskytne bezpečný sandbox pro zkoušení aplikací, jimž nelze zcela věřit, že byly napsány s dobrými úmysly. Těch ostatně můžeme na webu najít více než dost, ať už jde rovnou o zavirované programy nebo o různý adware, který je schopen se v okamžiku rozkopírovat na různá místa a oblažit nás různými chuťovkami, jako je kompletní přenastavení prohlížeče, náhodně se objevující reklamy, atp. 
 
Nová funkce nám v počítači v podstatě zprovozní virtuální stroj, který by měl být zcela odříznutý od hlavního systému, a tak mohou být provedené změny snadno zapomenuty a zahozeny. Zatím ale není jasné, kdy a zda vůbec InPrivate Desktop přijde, neboť výše zobrazená stránka už byla stažena, takže Microsoft zatím evidentně nechce, aby se o této novince vědělo. 
 
Oproti aplikacím pro vytvoření virtuálních strojů, na nichž můžeme také testovat software, by InPrivate Desktop měl být především jednoduchý na použití. Umožní nám jednorázové spuštění aplikace v chráněném režimu a vše může být zapomenuto hned, jak ji ukončíme. 
 
Mary Jo Foley míní, že InPrivate Desktop bude mít velice blízko funkci Windows Defender Application Guard (WDAG), která izoluje potenciální malware a exploity stáhnuté pomocí prohlížeče právě pomocí virtualizace. Ani na její dotaz o podstatě této novinky však Microsoft neodpověděl, a tak je pravděpodobné, že ten zatím není připraven na to, aby ji zařadil do příští velké aktualizace, čili podzimní Windows 10 'Redstone 5', ale spíše až do té jarní. 
 
 
Namísto toho se máme alespoň dočkat tmavé tapety pro File Explorer, která se už dostala do Windows 10 v sestavení 17733 pro Fast Ring. 
 


reklama