reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ye (Kanye West) kupuje sociální síť Parler, má přinést skutečnou svobodu slova

20.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Ye (Kanye West) kupuje sociální síť Parler, má přinést skutečnou svobodu slova
Sociální sítě se v poslední době zmítají mezi požadavkem na svobodu slova i cenzurování nevhodných výroků. Parler je sítí, která dává důraz na to první, což ji přineslo už nejeden problém. Nově za ní bude stát známý rapper Ye (Kanye West).
Parler je sociální sítí a platformou, která hlásá plnou svobodu slova, a tak je oblíbená zejména u těch, jimž jejich kontroverzní názory neprojdou na tradičnějších platformách, jako je Twitter nebo Instagram. Ostatně do křížku se zavedenými pořádky se dostala už několikrát, nejvíce asi počátkem ledna 2021 v době útoku na Capitol v USA. Právě díky necenzurování příspěvků byl Parler platformou, která pomohla rozmachu útoku. Aplikaci tak ze svých obchodů s mobilními aplikacemi vyhodil Apple i Google. V případě Applu se vrátila v květnu 2021, v případě Google a jeho Play Store se tak stalo teprve minulý měsíc. Amazon pak službě zrušil webhosting na jeho serverech.
 
Ye Kanye West
Ye (Kanye West), autor: NRK P3, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr
 
Nyní dochází k dalšímu posunu. Společnost Parlement Technologies se totiž stěhuje a kupuje ho známá rapperská hvězda Ye (známý spíše pod svým původním jménem Kanye West, které si před rokem změnil). George Farmer, CEO společnosti, toto vítá, neboť Ye je podle něho velkým představitelem boje za svobodu projevu. Ye měl se sociálními sítěmi několik problémů a např. v posledním týdnu dostal restrikce na svůj účet na Twitteru i Instagramu za antisemitické výroky. K dokončení transakce by mělo dojít ještě do konce letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama