reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube pomalu vrací monetizací ke klipům o koronaviru

12.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
YouTube pomalu vrací monetizací ke klipům o koronaviru
Před týdnem se rozhořela velká diskuze na téma demonetizace videí na YouTube, která i jen v náznaku zmiňovala koronavirus a COVID-19. To se ale nyní změní a server YouTube trochu uvolní podmínky.
Sociální sítě mají plno témat, která nejsou žádoucí, nebo která chtějí do jisté míry moderovat. Jednou z metod je cenzura úplným smazáním takových klipů, druhou je demonetizace. Zrušením reklam tvůrci nemohou na videích dobře vydělávat, což je demotivuje k tomu, aby vůbec taková videa natáčeli. YouTube je tak sice přímo nezakáže, ale přesto efektivně sníží jejich počet, neboť ani nevzniknou. Tímto chtěl YouTube bojovat proti dezinformacím kolujícím ohledně největšího tématu posledních dvou měsíců, koronaviru 2019-nCoV a nemoci COVID-19. Strhla se ale velmi negativní reakce a YouTube nyní trochu mění svůj postoj.
 
YouTube logo
 
CEO společnosti YouTube, Susan Wojcicki, na blogu řekla, že se monetizace vrátí, ale nebude to tak jednoduché. Nejprve se začne jen s vybranými tvůrci a partnery, kteří pravdivě informují o problému a činí tak způsobem, který je přijatelný pro zadavatele reklamy. V následujících týdnech by měla být monetizace rozšířena i na některé další tvůrce, přesto by tu měly být hranice, za které se nepůjde. Server se i nadále bude snažit potlačovat např. taková videa, která zavádějícím způsobem informují o "zaručených" postupech, jak předcházet infekci a podobně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama