reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zákaz notebooků v letadlech do USA končí, zůstane na jediném letišti

18.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Zákaz notebooků v letadlech do USA končí, zůstane na jediném letišti
Američané nedávno hodlali zavést zákaz notebooků a jiné větší elektroniky v příručních zavazadlech. Zákaz se týkal některých letišť v Asii a Africe. Překvapivě se však zákaz bude rušit a zůstane jen na jediném letišti. A ani to není jisté.
V zájmu o vyšší bezpečnost letecké dopravy zavedlo USA zákaz nošení větší elektroniky v příručních zavazadlech. To postihlo nejen notebooky, ale třeba také tablety, fotoaparáty nebo elektronické čtečky knih. Cílem bylo snížit riziko teroristického útoku pomocí výbušnin schovaných v těchto zařízeních. Zákaz se týkal celkově 10 vybraných letišť v Egyptě, Spojených Arabských Emirátech, Turecku, Kataru, Jordánsku, Maroku a Saudské Arábii. Je ale postupně rušen, neboť dotčená letiště zvýšila kvalitu kontroly elektroniky na novou požadovanou úroveň. 
 
Letadlo Delta Airlines
 
Od Brian from Toronto, Canada (Delta 767-300 N1607B, Altair78) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
Nyní už zůstal jen na letišti King Khalid International Airport (RUH) v Saudské Arábii. I zde ale letiště projde kontrolou, zda došlo ke zvýšení náročnosti kontrol a zákaz bude v budoucnu možná zrušen i zde. Problémem samozřejmě bude, že časová náročnost bezpečnostních kontrol se dále zvýší a budou vyžadována na všech letištích celého světa, ze kterých létají linky do USA. Celkem je to 280 letišť ve 105 zemích, které dopraví denně 325 tisíc cestujících. Jedná se o zhruba 2000 komerčních letů 180 různých aerolinek. Zákaz (resp. zpřísněné bezpečnostní procedury, pokud budou splněny nové bezpečnostní standardy) se nebude týkat žádných letů v rámci USA nebo startujících v USA.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama