reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin opouští vedoucí pozice

4.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin opouští vedoucí pozice
Vedení mateřské společnosti Googlu, firmy Alphabet, zažívá změny. Zakladatelé společnosti Google, Larry Page a Sergey Brin, totiž opouští své pozice CEO a prezidenta, přičemž nové pravomoce získá Sundar Pichai.
Google byl založen v roce 1998 Larry Pagem a Sergeyem Brinem a zdaleka nezůstal jen vyhledávačem. Portfolio služeb se velmi bohatě rozrostlo (velmi vysoké množství služeb ale také pod jeho křídly zaniklo) a v roce 2015 vznikla společnost Alphabet, která se stala mateřskou společností Googlu, YouTube a dalších firem označovaných jako "Other Bets". Larry Page převzal úlohu CEO Alphabetu, Sergey Brin pak jejího prezidenta a CEO Googlu se stal Sundar Pichai. To se dnes ale opět mění.
 
Sundar Pichai
Sundar Pichai, autor: Maurizio Pesce [CC BY 2.0], přes Wikimedia Commons
 
Oba zakladatelé v otevřeném dopise řekli, že společnosti Google s Alphabetem dosáhly dospělosti a už nepotřebují mít dva CEO a prezidenta. Oba tak ze svých pozic odstupují a přenechají žezlo Sundarovi Pichaiovi, který bude CEO jak v Googlu, tak v Alphabetu. To nicméně neznamená, že by se oba zakladatelé úplně stáhli. Nadále zůstanou akcionáři společnosti a členy představenstva. Tento krok není zas až tak moc překvapivý, protože jak Page, tak Brin se od restrukturalizace v roce 2015 vyskytovali na veřejnosti v záležitostech Alphabetu a Googlu jen zřídka a hlavní mediální úlohu pak převzal právě Pichai. Nadále vša chtějí s Pichaiem komunikovat a probírat některé zajímavé projekty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama