reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zákonodárci žádají Facebook, aby pozastavil přípravy kryptoměny Libra

4.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Zákonodárci žádají Facebook, aby pozastavil přípravy kryptoměny Libra
Facebook nedávno ohlásil, že si nejspíše už na příští rok chystá svou vlastní kryptoměnu Libra. Na to nyní už reagovali členové amerického Kongresu, kteří oslovili vedení firmy a chtějí po něm okamžité pozastavení těchto příprav. 
Američtí zákonodárci se nijak netají o tom, jaké jsou jejich obavy. V čele s Maxine Waters, předsedkyně Výboru pro bankovnictví poslali vedení firmy Facebook dopis, ve kterém se píše, že tato společnost má už nyní v rukou více než čtvrtinu světové populace, a proto je nanejvýš důležité, aby se svými partnery okamžitě pozastavila přípravy na zavedení kryptoměny Libra, dokud Kongres a jiné orgány nebudou mít příležitost celou záležitost prozkoumat a rozhodnout se, jaký k ní zaujmou postoj. 
 
 
Během tohoto moratoria chce Kongres uspořádat několik veřejných slyšení, kde se budou probírat rizika a na druhé straně možný přínos dané kryptoměny a zkoumat se budou také možnosti dané legislativou. Pokud toto Facebook neumožní, riskuje prý vytvoření "švýcarského finančního systému, který je příliš mohutný na to, aby mu bylo umožněno padnout".
 
Facebook totiž už dříve oznámil, že chce ve Švýcarsku založit neziskovou organizaci Libra Association, která bude spravovat rezervy kryptoměny a její síť, o čemž ale nic moc dalšího neprozradil. Zavedení Libry je plánováno na rok 2020 a doposud byly zveřejněny jen základní informace s tím, že Facebook sám má k dispozici experimentální kód. 
  
Zbytek dopisu zaslaného zástupci Kongresu mluví o tom, že Libra může být velké riziko pro americký finanční systém a jeho dolar, stejně jako pro globální trh. Upozorňováno je na riziko, že lidé nebo i celé firmy mohou ztratit veškeré své finance při hackerských útocích s tím, že v minulém roce byly z kryptoburz takto ukradeny prostředky ve výši miliardy dolarů. 
 
Nasnadě je také další námitka, která je s kryptoměnami obecně spojena, a sice že mohou sloužit pro nezákonné aktivity. Ostatně dobře známe vyděračský malware či phishingové maily, které žádají zaslat určitý obnos zpravidla v Bitcoinech na určitou adresu, aniž by se pak útočníci museli obávat odhalení. To je prostě a jednoduše věc, která jde ruku v ruce s anonymitou. 
 
Zdaleka také nevychladl skandál s Cambridge Analytica, který vyvolává otázky o tom, jak je Facebook schopen nebo i vůbec ochoten zajistit bezpečnost svých uživatelům a jejich dat. Je přitom jasné, že firma, která vydělává na reklamách, a tedy v podstatě na spotřební mašinérii, by velice ráda měla přehled o kupní síle konkrétních osob, což je další velice podstatný díl do skládačky, která poskytuje celkový obrázek, díky němuž může firma i s využitím AI o uživatelích zjistit i to, co oni sami ani nevědí. 
 
Nyní jde o to, jaké má Facebook plány, protože takovou reakci mohl očekávat. Ostatně švýcarské organizaci Libra Association bude moci nějaký Kongres tak maximálně zamávat, ovšem jádro Facebooku stále podléhá americkým zákonům, stejně jako domácí sociální platforma. 
 


reklama