reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Žaloba na Nvidii kvůli kryptoměnám pokračuje, prý zatajila 1,13 mld. USD

18.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Žaloba na Nvidii kvůli kryptoměnám pokračuje, prý zatajila 1,13 mld. USD
Význam kryptoměnové těžby byl před pár lety opravdu hodně velký a Nvidie měla podle vleklé žaloby tento vliv značně bagatelizovat, aby uchlácholila akcionáře. Ti tak podali žalobu a nyní přidávají další přesnější čísla, jak špatné to bylo.
Na konci roku 2018 byla na společnost Nvidia podána žaloba, která se týkala zavádějících finančních zpráv ohledně tehdy populární těžby kryptoměn. Konkrétně šlo o to, že společnost měla značně podhodnotit význam prodejů GPU těžařům kryptoměn, čímž měla akcionáře uvést v omyl a ubezpečit, že se po uklidnění mánie nic výrazného nestane. Jenže uvedená čísla nebyla dle žaloby správná a těžaři znamenali pro příjmy společnosti značně větší část, než Nvidia prohlašovala ve svých správách o hospodaření. A právě kvůli tomuto je už nějakou dobu u soudu. Nyní byla podána další upřesňující stížnost, která dokládá i rozsah manipulace s čísly.
 
Nvidia logo
 
Jde v podstatě o to, že Nvidia tvrdila, že prodeje těžařům bude uvádět pod kolonkou OEM segment a nikoli v kolonce Gaming. Dramatické nárůsty příjmů v druhé kategorii ale dávaly tušit, že zde budou započítáni i těžaři, ačkoli společnost tvrdila opak. Od únoru 2017 do července 2018 měla Nvidia dle některých analýz vydělat 1,95 mld. USD z prodeje karet těžařům, ale OEM segment reportoval pouhých 602 mil. USD. Podle tohoto měla Nvidia zatajit minimálně 1,35 mld. USD (téměř 70 %), o které se měli postarat těžaři a nikoli hráči, kvůli čemuž uvedla akcionáře v omyl. Takto by bylo jasné, o jak velkou bublinu vlastně jde. Sama žaloba pracuje s údajem 1,728 mld. USD, což i tak znamená, že 1,126 mld. USD bylo uvedeno ve špatné kolonce a budilo zdání, že kryptoměnová mánie není ani zdaleka tak významná, jak ve skutečnosti byla.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama