reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zbytky čínské rakety Dlouhý pochod 5B se opět nekontrolovaně zřitily na Zem

7.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Zbytky čínské rakety Dlouhý pochod 5B se opět nekontrolovaně zřitily na Zem
Čínská raketa Dlouhý pochod 5B už poněkolikáté vzbudila obavy mnoha lidí po celém světě. Měla za úkol vynést poslední díl vesmírné stanice Tchien-kung, což se sice povedlo, nicméně rizikem tu byl opět nekontrolovaný pád rakety dolů k zemi.
Čína je velmocí, která má také svůj vlastní vesmírný program a jeho součástí je vesmírná stanice Tchien-kung. Před pár dny k ní byl dopraven další kus stanice, modul Meng-tchien. Už tradičně byl vynesen pomocí vesmírné rakety Dlouhý pochod 5B, která má především ve světle úspěchů SpaceX jednu nepříjemnou vlastnost, nekontrolované sestupy zbytků rakety zpět k zemi. Jde už o čtvrtý nekontrolovaný sestup a vždy je jen otázkou, kam vlastně zbytky spadnou.
 
Čínská raketa Dlouhý pochod 5B
ilustrační foto, autor: Xiaojun Wang, China Academy of Launch Vehicle Technology, CC BY 4.0, přes Wikimedia Commons
 
V květnu 2020 tak např. zbytky spadly na Pobřeží slonoviny, v květnu 2021 už zbytky dopadly do Indického oceánu a v červenci 2022 pak mezi Indonésii, Malajsii a Filipíny. Tentokrát to vedlo k tomu, že Španělsko pro jistotu uzavřelo část svého vzdušného prostoru na 40 minut, což ale vedlo ke zpoždění zhruba 300 letů. Nakonec zbytky z cca 20tunové rakety dopadly do moře, konkrétně do Tichého oceánu zhruba 1000 km jihozápadně od Mexika.
 
O to více zesilují hlasy, že by měla vzniknout nějaká mezinárodně platná pravidla o tom, jak by se rakety měly v budoucnu dostávat zpět na zem, nepůjde-li o kontrolované návraty jako u SpaceX (především jde o velikost částí padajících k zemi, které by za normálních podmínek měly shořet v atmosféře). Připomeňme, že Dlouhý pochod 5B má vylétnout znovu v příštím roce a vynést vesmírný teleskop Xuntian. Podle expertů je šance, že někoho zasáhnou zbytky rakety 6 k 10 bilionům.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama