reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zpráva britské komise: sociální sítě musí mít silnější regulaci, zaplatí to samy firmy

18.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Zpráva britské komise: sociální sítě musí mít silnější regulaci, zaplatí to samy firmy
Britská Digital, Culture, Media and Sport Committee vydala po roce a půl vyšetřování zprávu o tom, jak je Facebook využíván pro šíření dezinformací a falešných zpráv. Je to ale především sám Facebook a jeho představitelé, kteří jsou obviňováni. 
Facebook a jiní provozovatelé sociálních sítí se nyní mohou těšit na přísnější regulaci své činnosti, alespoň ve Velké Británii, a to na základě zprávy Digital, Culture, Media and Sport Committee. Nejde o nic jiného než o využití této sociální sítě cizími mocnostmi pro šíření lží a tzv. fake news, čili záměrně falešných zpráv mezi občany Spojeného království. 
 
 
Samotný Facebook je obviňován z toho, že toto šíření dezinformací a cizí propagandy umožnil jednoduše proto, že bylo pro něj celkově velice výdělečné. Jde o relativně malé dílčí investice, které zviditelňují různé zprávy a to mělo být zneužito pro ovlivňování voleb a jiných demokratických procesů. 
 
Dle zprávy je problém se sociálními médii ten, že celá věc jde za hranice propagandy a politiky řešené v tradičních médiích a je také obrovsky umocněna informačními technologiemi. Výsledkem je značný nárůst polarity ve společnosti kvůli tomu, že lidé dezinformace nasávají a na jejich základě nesouhlasí s jinými zprávami, které automaticky sami označují za falešné zprávy, což má i dopady na tření ve společnosti. 
 
Zpráva končí tím, že ohrožena je samotná demokracie, a to zlomyslným a neustávajícím ovlivňováním občanů, kteří jsou vystaveni i cíleným "temným reklamám" z neidentifikovatelných zdrojů a proudícím skrz hlavní sociální média, která se používají každý den. Velké společnosti by na základě toho měly samy jednat nad rámec toho, jaké formy regulace a ochrany soukromí mají dnes v platnosti. 
 
 
BBC pak dala dohromady výtah z dlouhého listu doporučení zmíněné komise. Jednak má být zřízen povinný kodex pro technologické společnosti, nad jehož plněním bude dohlížet nezávislý regulační orgán, který bude mít pravomoc iniciovat soudní jednání. Samotná vláda by měla reformovat aktuální zákony a pravidla týkající se voleb a cizího vměšování do nich. Zatřetí, sociální média budou nucena odstraňovat známé zdroje škodlivého obsahu včetně prokazatelných zdrojů dezinformací. A za čtvrté, kdo to všechno zaplatí? Dle komise samotné firmy působící v Británii, a to formou zvláštní daně. 
 
 
Olexander Scherba - Putinův poradce Surkov těm, kteří křičí kvůli ruskému vměšování do voleb: "Je to mnohem závažnější: hrajeme si s vašimi mozky, měníme vaše vědomí - a vy vůbec netušíte, co s tím můžete dělat."
 
Zdroj: BBC, Hexus.net 


reklama