reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AlphaGo zvítězila nad světovým mistrem Lee Se-dolem

12.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
AlphaGo zvítězila nad světovým mistrem Lee Se-dolem
Lee Se-dolova porážka už je jistá. I když zatím ještě nebyly odehrány všechny hry velkého utkání mezi člověkem a umělou inteligencí, světový šampion už nemá šanci počítačový program od Googlu porazit.
V jihokorejském Soulu se odehrály zatím tři z pěti plánovaných her v Go, ale už je jasné, kdo vyhraje. Umělá inteligence od Googlu totiž vede 3:0, takže Lee Se-dol už nemůže toto skóre obrátit ve svůj prospěch.

Když se muž a AlphaGo utkali v první hře, ze začátku Lee Se-dol dokonce vedl, poté ho ale AI těsně porazila. Ve druhém utkání už proti umělé inteligenci neměl šanci a tato třetí hra vypadala hodně podobně. Podle jednoho z Leeových trenérů hrála AlphaGo od začátku až do konce velmi konzistentně, zatímco jihokorejský mistr je přeci jen člověk.

Není to ale tak, že by světový mistr v Go hrál špatně - naopak, podle expertů předvedl jednu z nejlepších her, ale počítač ho i tak porazil ve velkém stylu.

Umělá inteligence AlphaGo byla vyvinuta britskou společností DeepMind, kterou později, v roce 2014, koupil Google. Zatím se nikomu nepovedlo ji porazit, protože je schopná se z odehraných her sama učit a napravovat své vlastní chyby, Lee Se-dolovi ale pořád zbývají ještě celá dvě utkání.

Lee Se-dol má za sebou s čínskou deskovou hrou Go velmi dlouhou kariéru, ani to mu však nepomohlo k vítězství nad počítačem. Jisté není ani to, jestli se mu podaří vyhrát nad AlphaGo alespoň jednu hru. Jinak by to totiž znamenalo 100% vítězství inženýrů od Googlu - stejně jako u evropských mistrů minulý rok.

Zdroj: BBC, zdroj obrázku: Wikimedia
reklama