reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chystá "sněžnou sovu", 16jádrový Zen

11.7.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD chystá "sněžnou sovu", 16jádrový Zen
Do nové generace procesorů Zen bude patřit také speciální čip v pouzdře BGA, který dostal kódové označení Snowy Owl. AMD doufá, že tento procesor bude úspěšně konkurovat procesorům Intel na jednom specifickém trhu.
Jedná se o komunikační a síťová zařízení, která potřebují vysoký výkon mnohojádrových x86 procesorů. Nepůjde ale o procesor Zen s nejvyšším počtem jader, neboť jsme už zmínili, že AMD chystá také čipy Naples se 32 procesorovými jádry a AMD Starship jich má nabídnout dokonce 48, ale to už jde o následující 7nm generaci.





Snowy Owl chce nabídnout 16 fyzických a 32 logických jader společně se 8 MB L2 a 32MB L3 cache a půjde o Zen vyrobený 14nm procesem FinFET, jaký AMD už v GlobalFoundries využívá pro výrobu nejnovějších GPU Polaris. Základním stavebním kamenem se má stejně jako jinde stát procesorový klastr Zeppelin.

Právě díky tomuto pojetí architektury Zen bude možné tvořit mnohojádrové procesory jako Snowy Owl, Naples či Starship. Jeden Zeppelin se skládá z osmi procesorových jader Zen, přičemž každé má 512 kB vlastní paměti L2 a čtyři pak sdílí 8 MB paměti L3 cache. Do Zeppelinu pak patří také rozhraní PCI Express 3.0, SATA 6 Gbps, 10Gb Ethernet, AMD Secure Processor a nezbytný kontroler pro paměti DDR4. Jde tako o celkové řešení, jež bychom mohli označit za SoC, v němž jsou jednotlivé Zeppeliny propojitelné speciálním vysokorychlostním rozhraním.

Procesor Snowy Owl má využívat pouzdro SP4 Multi Chip Module (MCM) typu BGA, přes které bude pomocí čtyř kanálů napojen na paměti DDR4 a využije až 64 linek rozhraní PCI Express 3.0. Pro SATA či NVMe je tu 16 kanálů a vzhledem k tomu, že jde o speciál pro síťová zařízením, nepřekvapí celkem osm 10Gb/s ethernetových rozhraní. Cílem je také dostat TDP pod 100W, a to i ke 35 W v některých případech.

AMD si tedy chystá poměrně dost různých produktů založených na architektuře Zen, které se ve větším počtu začnou dostávat na trh někdy v polovině příštího roku.

Zdroj: Fudzilla
reklama