reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Navi 21 XT se rýsuje s až 2,4GHz taktem a jen 255W TBP

18.10.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD Navi 21 XT se rýsuje s až 2,4GHz taktem a jen 255W TBP
Patrick Schur nás nedávno pravdivě informoval o tom, že namísto série Ryzen 4000 přijdou CPU Ryzen 5000. Nyní se hlásí s novými informacemi o Navi 21 XT, čili novém GPU pro výkonné Radeony. 
AMD nám odhalí skutečnost o nových Radeonech už za deset dní, takže nové informace už mohou být založeny na skutečných produktech, které se už pomalu chystají na trh. Nyní se objevily údaje o Navi 21 XT, čili dle očekávání druhé nejvýkonnější verze. Ta opravdu nejlepší by měla nést označení Navi 21 XTX a dle VideoCardz je pravděpodobné, že ta už se nedostane k AIB partnerům. Co to znamená? 
 
Navi 21 XTX by mohla být nabízena exkluzivně jen od AMD, takže by šlo o něco podobného jako v případě dosavadních karet TITAN od NVIDIE. Soudí se tak dle toho, že AIB partneři firmy AMD o ní na rozdíl od verze XT dosud téměř nic nevědí, a tak se pouze spekuluje o tom, že XTX bude mít více CU a vyšší takty. A samozřejmě je také možné, že to bude všechno jinak a Navi 21 XTX bude dokonce taková exkluzivita, že se k ní v rámci platformy PC vůbec nedostaneme, čili půjde o karty pouze pro Apple. 
 
 
Karty AMD Radeon RX 6000 ale už byly prezentovány vedle procesorů Ryzen 5000, respektive šlo o velice krátkou ukázku, dle níž však lze tušit, že by jejich PC verze měly svést souboj i s RTX 3080. Samozřejmě ale nevíme, zda šlo o verzi XT, nebo až XTX. 
 
 
Nyní nám ale Patrick Schur předkládá informace právě o Navi 21 XT, která má mít 16 GB paměti GDDR6, dále 255W TBP či TGP a Game Clock kolem 2,4 GHz. Tento takt dle názoru serveru VideoCardz bude platit spíše pro lepší nereferenční modely karet, ale i tak je to úctyhodný takt vzhledem k tomu, že Game Clock je jen střední hodnota, nad níž je ještě nejvyšší turbo. 
 
Dále se už právě od VideoCardz dozvídáme, že všechny tři verze Navi 21, čili XTX, XT i XL, mají mít 16 GB paměti GDDR6 na 256bitovém rozhraní. Stále to tak nevypadá na paměťovou propustnost, která by byla srovnatelná s kartami NVIDIE, a o to více tak můžeme být zvědaví na to, co se skrývá pod zprávou o Infinity Cache
 
Velice dobře pak vypadá celková spotřeba 255 W, což může znamenat, že s ohledem na poměr herního výkonu a spotřeby se AMD NVIDII už přinejmenším vyrovná. Ale toto srovnání se bude řešit až jako podružné. 


reklama